Vesti iz sveta

04.03.2016. 14:26

B92

Autor: Nova Ekonomija

Evropska komisija odobrila novi gasovod TAP za Evropu

Kako je ocenila EK, zahvaljujući Tapu biće unapređeni bezbednost i diverzitet isporuka energije u EU bez nepotrebnog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu.

Tap predstavlja evropski krak Južnog gasnog koridora koji treba da poveže tržište EU sa novim izvorima gasa.

Gasovod Tap, čiji će početni kapacitet biti 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje, transportovaće od 2020. gas od polja Šah Deniz II u Azerbejdžanu do tržišta EU. Tap će ići od grčke granice preko Albanije do Italije ispod Jadranskog mora.

Taj gasovod će graditi i njime upravljati kompanija Transjadranski gasovod AG, zajedničko preduzeće više kompanija. Tap AG će u projekat uložiti 5,6 milijardi evra tokom pet godina od čega 2,3 milijarde u Grčkoj.

Grčke vlasti i kompanija Tap potpisale su sporazum o gasovodu kojim su utvrđene obaveze obe strane. Sporazumom je predviđen i poseban poreski režim za Tap na period od 25 godina od početka rada.

Pošto bi to moglo da pruži ekonomsku prednost kompaniji u odnosu na konkurente koji neće uživati u specijalnom poreskom režimu, Komisija je morala da preispita da li je ta odredba u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći.

Tu odredbu EK je ocenjivala na osnovu svojih Smernica o državnoj pomoći za energetiku i zaštitu životne sredine iz 2014. U Smernicama je navedeno da takva pomoć može da bude kompatibilna sa propisima EU pod određenim uslovima, odnosno kada pomoć za cilj ima zajednički interes.

Komisija je utvrdila da će projekat Tap doprineti daljoj diverzifikaciji izvora i ruta snabdevanja evropskog tržišta jer će u EU dovoditi gas iz kaspijskog regiona i potencijalno sa Bliskog istoka.

Ocenjeno je i da će zahvaljujući Tapu konkurencija na evropskom tržištu gasa biti pojačana, s obzirom na dodatnu količinu i novu rutu za snabdevanje.

Navodi se i da će izgradnja gasovoda zahtevati velike investicije tokom nekoliko godina pre nego što gasovod počne da zarađuje.

Projekat će biti finansiran isključivo privatnim ulaganjima, a Grčka će učestvovati u zaradi od Tapa kroz tranzitne takse.

S obzirom na sve, Komisija je zaključila da će korist u vidu povećane konkurencije i bezbednosti snabdevanja daleko nadmašiti potencijalno narušavanje konkurencije zbog državne pomoći.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.