Foto: Pexels

Fejsbuk odbio molbu SAD da dozvoli pristup porukama korisnika

Foto: Pexels
Kompanija Fejsbuk (Facebook) odbila je molbu institucija Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije da njihovim institucijama omogući zaobilaženje sistema za šifrovanje poruka koju tehnološki gigant planira da primenjuje na svu komunikaciju koja ide preko svih Fejsbuka i Instagrama.

Kako prenosi Dejli mejl (Daily Mail), još u oktobru su ministri te tri države zamolili Fejsbuk da ugradi „bekdor" (backdoor, „zadnja vrata") koja bi im omogućili da pristupaju sadržajima koji dva korisnika dele među sobom, a što bi bilo otežano novim sistemom koji bi trebao da počne da se primenjuje u skoroj budućnosti.

Fejsbuk je takozvanu „end-to-end" enkripciju već uveo za svoju platformu Votcap (WhatsApp), koja omogućava samo pošiljaocu i primaocu poruke da pristupe sadržaju te poruke.

Kako su zvaničnici kompanije objasnili, kreiranje takvog bezbednosnog propusta bi bilo nemoguće samo za jednu namenu, odnosno da bi on bio „poklon za kriminalce, hakere i represivne režime".

„Privatne poruke ljudi bile bi manje obezbeđene, a pravi pobednici bi bili oni koji žele da iskoriste tu oslabljenu sigurnost. To nije nešto što smo spremni da uradimo", napisali su šefovi odseka za Votcap i Fejsbuk mesindžer Vil Katkart i Sten Čudnovski.

Institucije su prethodno izrazie bojazan da bi društvene mreže sa jačom zaštitom podataka omogućavale razmenu pedofilskih sadržaja, ili onih koji promovišu nasilje i terorizam.

PROČITAJTE JOŠ:Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.