Fejsbuk uvodi video konferencije

Foto: Pixabay

Društvena mreža Fejsbuk (Facebook) objavila je da će uvesti mogućnost grupnog video poziva sa više desetina učesnika, piše Telecompaper.

Nova mogućnost pod nazivom "Messenger Rooms" omogućiće korisnicima da obave video poziv putem aplikacije Messenger ili Facebook-a i pozovu do 50 drugih učesnika da se pridruže na neograničeno vreme, i to čak i one koji nemaju nalog na Facebook-u. Najavljena je i uvođenje iste mogućnosti i za WhatsApp, Instagram i Portal.

Nova opcija na Facebooku-u odgovor je na povećanu potražnju video poziva od početka pandemije koronavirusa.

Facebook je saopštio da više od 700 miliona korisnika WhatsApp-a i Messenger-a svaki dan koristi video pozive, i da se njihov broj u mnogim zemljama prošlog meseca udvostručio.

Grupni pozivi na Facebook-u osmišljeni su tako da video pozivi delujue "stvarnije", kao da su ljudi zajedno, saopštila je kompanija.

Korisnici ne moraju da zakazuju pozive unapred ili da prvo nekoga pozovu, već samo da pokrenu "sobu", pomoću opcija News feed, Groups ili Events.

Usluga će biti dostupna i na desktop računaru i mobilnim uređajima, a na Messenger-u moći će da dodaju i specijalne efekte, kao što su pozadine od 360 stepeni i osvetljenje.

Opcija "Messenger Rooms" će u nekim zemljama biti dostupna ove nedelje, a na ostatak sveta će biti proširena tokom narednih nedelja.

Facebook je takođe potvrdio da planira da poveća broj korisnika u grupnim pozivima na aplikaciji WhatsApp na osam. Dodaće i nove opcije za Facebook Live, čija je upotreba porasla prošlog meseca.

One uključuju dodavanje gostujućih prezentera, audio događaja i streaming video igara na novoj aplikaciji Facebook Gaming.

Veliki rast zabeležila je i aplikacija kompanije Zoom Video Communications, koja je za samo nekoliko nedelja postala je jedna od najšešće skidanih, pa je vrednost deonica kompanije drastično porasla.

Aplikacija Zoom obara sve rekorde

Zoom video ima aplikaciju koja omogućava virtuelne sastanke i konferencije i do hiljadu ljudi. Osim onih koji u novonastalim okolnostima rade od kuće, stotine fakulteta širom sveta trenutno održava nastavu na daljinu i to baš putem ove aplikacije, pa se broj onih koji je koriste mere stotinama hiljada.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara