FOTO: Pixabay

FORD zatvara fabrike u Evropi

FOTO: Pixabay

Američka kompanija Ford planira da zatvori pet fabrika i otpusti 12.000 radnika u Evropi do kraja 2020. godine

 

Jedan od najpoznatijih proizvođača automobila iz SAD-a će pokušati da rekonstruiše svoje poslovanje u Evropi, kako bi prestali da gube novac na ovom tržištu.

PROČITAJTE JOŠ:

Studenti kreirali novu „Drumsku strelu" po ugledu na formulu 1

Jaguar Land Rover i BMW udružili snage zbog električnih automobila

 

Do kraja naredne godine Ford planira da zatvori pet svojih fabrika u Evropi, a procena je da će to uticati na 12.000 radnika. Kompanija zapošljava ukupno 51.000 radnika u ovom delu sveta.

Industrija proizvodnje automobila se generalno nalazi u teškoj poziciji zbog velikih ulaganja, koja su potrebna da bi se proizvodnja prebacila na električna vozila, navodi BBC.

Iz kompanije Ford saopštili su da je zatvaranje fabrika jako teška odluka, koju su morali da donesu i da planiraju da pruže podršku radnicima, kako bi se smanjio negativan uticaj na njihove porodice i zajednicu u celini.

Ovo nije prvi put da Ford zatvara svoj pogone u Evropi, uz šta neminovno ide i otpuštanje radnika. Još jedna američka firma General Motors se odrekla svog poslovanja u Evropi u potpunosti uz obrazloženje da im teško ide da ostvare profit na ovom tržištu.

Ford mora da oslobodi deo kapitala, kako bi mogli da investiraju u električna i hibridna vozila, jer se politika EU menja po pitanju emisije štetnih gasova od 2021.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara