Vesti iz sveta

16.08.2020. 21:20

Thelocal.fr

Autor: Nova Ekonomija

Francuska objavila kako će deca u školu od 1. septembra

Francuska vlada objavila je ažurirani zdravstveni protokol za povratak u školu u septembru, a   koji se razlikuje značajno od plana ministra Šarčevića za đake u Srbiji. Plan obuhvata tri nivoa obrazovanja, osnovne &sc...

Foto: Pixabay

Francuska vlada objavila je ažurirani zdravstveni protokol za povratak u školu u septembru, a koji se razlikuje značajno od plana ministra Šarčevića za đake u Srbiji. 

Plan obuhvata tri nivoa obrazovanja, osnovne škole, srednje škole, ali takođe predviđa neka pravila za najmlađu decu u predškolskim ustanovama.

Nema ograničenja u veličinama odeljenja

Kada su škole počele ponovo da se otvaraju u maju, vlada je prvo ograničila broj učenika dozvoljenih u svakom razredu na deset, u vrtićima i u srednjim školama na 15.

Ovo pravilo je kasnije ublaženo i novi plan ne postavlja nikakva ograničenja za veličinu odeljenja.

Međutim, škole treba da organizuju aktivnosti kako bi ograničile protok učenika i roditelja u dolasku i odlasku u žurbi.

Fizičko distanciranje, može, al’ ne mora

Pravilo udaljenosti od jednog metra napušteno je u novom planu, kako unutar učionica tako i na igralištima.

Preporučuje se držanje udaljenosti od jednog metra u školi, međutim pravilo više nije obavezno kada „to nije fizički moguće, ili ako (njegova primena) znači da svi učenici ne mogu biti (pohađati nastavu)“.

Nastavnici treba da organizuju učionice tako da se „učenici drže na što većoj udaljenosti“, a kad god se u učionici prekrši pravilo o udaljenosti od jednog metra, sva deca iznad 11 godina moraju da nose masku za lice.

Maske za starije od 11

Samo deca starija od 11 godina moraju da nose masku za lice u Francuskoj. Maske su zabranjene u vrtićima, pošto je vlada ocenila da bi teranje dece na nošenje maske bilo kontraproduktivno.

U osnovnim školama maske se takođe ne preporučuju, mada će prema planu biti maske „dostupne deci koja pokazuju simptome“ COVID-19 „dok čekaju da napuste školu“.

Učenici srednjih i srednjih škola moraju da nose maske, kako u prostorijama tako i na otvorenom na igralištu. 

Roditelji će deci da obezbede maske, mada će vlada svim školama obezbediti zalihe, koje će dati učenicima koji nemaju masku.

Nastavnici i drugo školsko osoblje moraju nositi masku u svakom trenutku kada se fizičko distanciranje od jednog metra ne može održati, u skladu sa planom. 

Ne moraju da nose masku tokom nastave, osim ako ne mogu da drže razdaljinu od jednog metra između sebe i đake.

Roditelji da ne šalju decu sa temperaturom

Roditelji se moraju „obavezati da neće slati dete u razred ako ima temperaturu (38C ili više) ili u slučaju simptoma COVID-19 kod kuće ili u porodici“, navodi se u planu.

Obavezno školovanje

Kada su škole ponovo otvorene u maju, na roditeljima je bilo da li će svoju decu poslati nazad ili ne, međutim, u septembru će se Francuska vratiti na pravilo da je školovanje obavezno za sve. 

Ljudi koji žele nastaviti školovanje u kući moraju da se registruju kod svojih lokalnih vlasti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.