Vesti iz sveta

09.07.2015. 20:30

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Gčka štampa zbog nedostatka papira smanjuje broj strana

Grčka štampa primorana je da smanji broj stranica svojih izdanja da bi joj duže trajala zalihe koje ima, potvrdili su novinski izvori agenciji AFP.
Grčka štampa, koju ograničenje raspolaganja novcem u bankama sprečava da uvozi uobičajene količine papira, primorana je da smanji broj stranica svojih izdanja da bi joj duže trajala zalihe koje ima.
„Roto-papir se uvozi, a taj sektor je pogođen ograničenjem plaćanja, te smo morali da smanjimo broj stranica kako bismo uštedeli papir“, rekao je za AFP Atinagoras Mikonijatis, direktor lista Patris, jednog od najstarijih na Kritu. 
Patris je morao da svoje 64 stranice prepolovi 29. juna, kada je na snagu stupila kontrola prometa kapitala da bi se sprečio kolaps grčkih banaka zbog masovnog povlačenja štednih i drugih uloga. 
Transferi novca u inostranstvo, te ni plaćanje, nisu mogući, osim uz određene dozvole Ministarstva finansija za najznačajnije privredne grane koje zavise od uvoznih sirovina. 
Da bi se zaštitila regionalna štampa koja je finansijski najosetljivija i ima indirektnu podršku vlade preko oglasa državnih firmi, Sekretarijat za štampu je danas objavio „privremeno ili trajno obustavljanje objavljivanja regionalnih dnevnih novina zbog teškoća u snabdevanju papirom za štampu“ ali će one i dalje primati državnu pomoć. 
Novine s nacionalni tiražom su takođe poslednjih nekoliko dana smanjile broj stranica. Tako je najtiražniji dnevni list, „Ta Nea“, u utorak smanjen sa 48 stranica na 32, dok se očekuje da će banke ostati zatvorene bar do ponedeljka. 
„Avgi“ – list vladajuće stranke Siriza, podležu istom režimu. 
Od 29. juna, Grci mogu uzeti dnevno samo po 60 evra. To ograničenje se ne odnosi na turiste i druge koji imaju inostrane kreditne kartice. 
Kriza i recesija poslednjih nekoliko godina teško su pogodile medije u Grčkoj, a posebno štampu. Mnoge novine su od 2010. godine zatvorene što je donelo masovno otpuštanje novinara i drugog osoblja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.