Svet

29.12.2023. 12:06

SC Magazine

Autor: Katarina Pantelić

Globalna borba protiv sajber kriminala: Uhapšeno 3.500 ljudi, zaplenjeno 300 miliona dolara

Koordinisana akcija policija 34 države u okviru operacije HAECHI IV rezultirala je značajnim zaplenama i brojnim hapšenjima širom sveta.

Foto: Pixabay

Svet

29.12.2023. 12:06

Operacija HAECHI IV, vođena pod okriljem Interpola, donela je značajne rezultate u borbi protiv sajber kriminala. Akcija, koja je trajala od jula do decembra, rezultirala je hapšenjem 3.500 osoba i zaplenom imovine vredne 300 miliona dolara.

Cilj operacije bio je suzbijanje raznih oblika sajber prevara, uključujući fišing prevare, romantične prevare, online seksualnu ucenu, investicione prevare, pranje novca vezano za ilegalno online kockanje, prevare putem poslovnih e-mailova i prevare u elektronskoj trgovini, piše SC Magazine.

Značajan deo operacije bio je blokiranje sumnjivih bankovnih računa.

Ukupno je blokirano 82.112 računa, dok su zaplenjena sredstva uključivala 199 miliona dolara u gotovini i 101 milion dolara u virtuelnim sredstvima.

Interpol je istakao da su zaplenjena sredstva značajna ne samo po svojoj vrednosti već i kao simbol borbe protiv sajber kriminala koji ugrožava globalnu bezbednost i ekonomsku stabilnost.

U okviru operacije, posebna pažnja posvećena je korišćenju novih tehnologija u prevarantske svrhe, poput AI i deepfake tehnologije.

Ove metode omogućavaju kriminalcima da sakriju svoj identitet i povećaju efikasnost svojih prevarantskih shema.

Rezultati operacije HAECHI IV nadmašili su prethodne slične akcije. Na primer, tokom prošlogodišnje operacije HAECHI III, uhapšeno je skoro 1.000 ljudi i zaplenjeno 130 miliona dolara. Ovogodišnji rezultati ukazuju na rastući izazov sajber kriminala, ali i na efikasnost međunarodnih policijskih napora.

Države učesnice ove godine obuhvatile su širok spektar zemalja sa svih kontinenata, ukazujući na globalni karakter i značaj ove borbe protiv sajber kriminala.

Slike zlostavljanja dece završile u bazama za obučavanje veštačke inteligencije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.