Goldman Saks: Britanija ulazi u recesiju, padaju BDP i investicije

Već u petak američka investiciona banka Morgan Stenli poručila je da bi mogla da premesti 2.000 radnih mesta iz Londona u Dablin ili Frankfurt.

Britanija će verovatno pasti u recesiju u roku od godinu dana, nakon prošlonedeljne odluke o izlasku iz Evropske unije, a usporiće i rast svetske privrede, poručuju analitičari Goldman Saksa.

"Očekujemo da će britanska ekonomija do početka 2017. ući u blagu recesiju", upozorili su analitičari te američke investicione banke svoje klijente.

Procenjuju da će zbog odluke o izlasku iz Unije britanska privreda u sledećih 18 meseci ukupno izgubiti 2,75 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a očekuju i negativne posledice po američku i evropske privrede.

Tako u belešci klijentima analitičari Goldmana pišu da u naredne dve godine očekuju rast BDP-a evrozone za prosečno 1,25 posto, dok su pre odluke o 'Brexitu' očekivali rast od 1,5 posto.

Što se tiče američkog BDP-a, analitičari Goldmana procenjuju da će njegov rast u drugom delu ove godine iznositi 2, a ne 2,25 odsto koliko su očekivali pre.

Kao rezultat odluke Britanaca o napuštanju Unije, analitičari te investicione banke vide tri najveća rizika: verovatno će oslabiti trgovinski trendovi, kompanije će verovatno smanjiti investicije zbog nesigurnosti, dok će se finansijski uslovi stegnuti zbog oscilacija valuta i slabosti rizičnijih investicija, kao što su deonice i drugorazredne obveznice.

Na mogućnost slabljenja britanske ekonomije ukazuje i anketa britanskog Instituta direktora (IoD), prema kojoj je gotovo dve trećine od njenih 1.000 članova poručilo da će izlazak Britanije iz EU negativno uticati na njihovo poslovanje.

"Većina poslovnih lidera smatra da je odluka Britanaca o izlasku loša za njihovo poslovanje, a zbog toga će mnogi zaustaviti ili sasvim odustati od planova investicija i zapošljavanja", kaže Sajmon Voker, direktor IoD-a.

Četvrtina od ukupno 1.000 članova IoD-a najavila je zaustavljanje zapošljavanja, dok ih je 5 odsto najavilo ukidanje radnih mesta. Gotovo trećina će nastaviti da zapošljava kako je i planirala.

Na odluku Britanaca o izlasku iz Unije, što će verovatno uzdrmati položaj Londona kao najvećeg evropskog finansijskog središta, najbrže su reagovale banke.

Već u petak američka investiciona banka Morgan Stenli poručila je da bi mogla premestiti 2.000 radnih mesta iz Londona u Dablin ili Frankfurt.

U nedelju je, pak, britanska banka HSBC poručila da planira da premesti 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara