Svet

28.06.2024. 14:17

Autor: Nova ekonomija

Google Translate dodaje podršku za 110 novih jezika, u opticaju sada i vlaški i romski

Pixabay

Svet

28.06.2024. 14:17

Google je objavio da je u svoj popularni prevodilački servis dodao podršku za 110 novih jezika. Kompanija koristi svoj PaLM 2 AI model za pokretanje ovih prevoda.

Među novim jezicima su Afar, Kantonski, Manks, Nko, Pandžabi (Shahmukhi), Tamazight (Amazigh) i Tok Pisin. Prema Google-u, ovi novododati jezici predstavljaju više od 614 miliona govornika, što je otprilike osam odsto svetske populacije.

Google je naglasio da su ovi jezici u različitim fazama primene. Dok neki od njih imaju preko 100 miliona govornika, neki nemaju aktivne govornike, ali postoje napori za očuvanje tih jezika, piše TechCrunch.

Kompanija uzima u obzir elemente kao što su regionalne varijante, dijalekti i različiti standardi pisanja prilikom dodavanja podrške za novi jezik.

„Naš pristup je bio da prioritizujemo najčešće korišćene varijante svakog jezika. Na primer, Romani je jezik koji ima mnogo dijalekata širom Evrope. Naši modeli proizvode tekst koji je najbliži Južnom Vlaškom Romani, često korišćenoj varijanti na internetu. Ali takođe uključuju elemente iz drugih dijalekata, poput Severnog Vlaškog i Balkanskog Romani“, rekao je Isak Kazvel, softverski inženjer zaposlen u Google-u.

Dodavanje 110 jezika u Google Translate deo je inicijative kompanije da podrži 1.000 jezika putem veštačke inteligencije, koja je najavljena 2022. godine.

U istoj godini, kompanija je dodala podršku za 24 jezika koje govori preko 300 miliona ljudi kroz svoj model jedinstvenog pristupa. Sa najnovijim dodacima, Google Translate sada podržava 243 jezika.

Na WWDC konferenciji, Apple je najavio da dodaje podršku za Hindi u svoju aplikaciju za prevođenje. Međutim, u poređenju sa Google-om, Apple Translate podržava svega dvadesetak jezika.

Whee: Novi TikTok-ov pokušaj da pobedi Instagram

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.