Svet

17.11.2023. 14:33

Forbes Srbija, Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Gorenje keramika zatvara proizvodnju nakon 50 godina

Foto: Nova ekonomija

Svet

17.11.2023. 14:33

Kompanija Gorenje bavi se proizvodnjom keramičkih pločica gotovo 50 godina, ali će u decembru prekinuti proizvodnju, poslodavac je za svih 87 zaposlenih ponudio još jedan posao u matičnoj kompaniji Gorenje, saopštio je vlasnik kompanije Hajsens (Hisense), prenosi Forbes Srbija.

Očekuje se da će zaposleni u proizvodnji početi da rade na novim radnim mestima 1. decembra, saopštila je kompanija.

Na osnovu rezultata poslovanja i prognoze prodaje, vlasnik je odlučio da potpuno obustavi proizvodnju keramičkih pločica.

„Sa energetski intenzivnom proizvodnjom, tako mala kompanija u industriji koja se konsoliduje i u kojoj sve više dominiraju veliki proizvođači i kompanije sa drugih kontinenata više ne može biti konkurentna na tržištu“, objasnili su u objavi na sajtu Hajsens Evropa.

Fabrika keramičkih pločica u selu Gorenje kod Velenja izgrađena je 1974. Dugo je bio jedini slovenački proizvođač keramičkih pločica. Bio je to prepoznatljiv brend na domaćem tržištu i tržištima jugoistočne Evrope. Restrukturiranjem proizvodnje, optimizacijom troškova, povećanjem produktivnosti i razvojem novih vrsta proizvoda uspešno je poslovala.

Šok za ovu energetski intenzivnu proizvodnju, koja zavisi od globalnih uslova na energetskom tržištu, izazvan je ratom u Ukrajini i poskupljenjem energenata, kao i problemom nabavke sirovina. Čak su i najveći evropski proizvođači morali da zaustave deo svojih proizvodnih linija, tako da je proizvodnja keramičkih pločica širom Evrope prošle godine smanjena za oko 30 odsto.

Cena prirodnog gasa u Sloveniji, koja je drastično porasla zbog rata u Ukrajini, ostaje neuporedivo viša nego pre rata uprkos sniženju, a zavisi i od pojedinačnog ugovora koji kompanija sklapa sa dobavljačem energenta, pri čemu veći potrošači imaju veće koristi.

U poređenju sa velikim evropskim proizvođačima i proizvođačima sa drugih kontinenata, čije su cene gasa neuporedivo niže, cena pločica Gorenje Keramika više nije konkurentna, objasnio je Hajsens razloge zaustavljanja proizvodnje.

U Srbiji je, kako je Nova ekonomija nedavno pisala, otvoren treći proizvodni pogon korporacije „Hisense Europe“ (Hajsens) koja je stekla više od 95,4 odsto vlasništva fabrike „Gorenje“ u Valjevu, a investicija je vredna više od 45 miliona evra.

Treći novoizgrađeni pogon fabrike se prostire na 30.000 kvadratnih metara, a najavljeno je da će se u naredne tri godine zaposliti oko 1.000 radnika.

Prema najavama, ukupna proizvodnja u sve tri fabrike u Valjevu do 2025. godine će dostići 1,7 miliona aparata, a broj zaposlenih približno 3.000 radnika.

Treći proizvodni pogon Hajsensa otovren u Valjevu, investicija vredna više od 45 miliona evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.