Vesti iz sveta

23.10.2023. 09:17

Bankar.me

Autor: Katarina Pantelić

Građani Crne Gore uskoro neće moći da izdaju smeštaj bez registracije

Herceg Novi, Crna Gora Foto: Nova ekonomija

Ukoliko se u Crnoj Gori usvoji predlog programa za suzbijanje neformalne ekonomije, koje je Ministarstvo finansija stavilo na javnu raspravu, građani više neće moći da izdaju smeštaj bez registracije, a biće zabranjene prodaje ili pružanje usluga po stanovima, kućama i društvenim mrežama.

Neće biti dozvoljeno reklamiranje usluga i delatnosti ako nisu registrovane, uvešće se strože kazne za neizdavanje računa, neosiguranje radnika, neprijavljivanje prihoda i utaje dobiti, a smanjiće se i mogućnoati plaćanja usluga i proizvoda gotovinom, piše Bankar.me.

Naime, u Crnoj Gori će podaci izdavaoca smeštaja biti povezani sa registrom Ministarstva unutrašnjih poslova o dolasku stranaca kako ne bi bilo turista za koje nije plaćena taksa, PDV na usluge i druge dažbine.

Kako se navodi, poljoprivredne proizvode na pijacama i drugim mestima će moći da prodaju amo registrovani proizvođači.

Portal navodi da je učešće sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu u protekle tri godine smanjeno, ali je i dalje na visokom nivou, odnosno 20,6 odsto BDP-a ili 1,19 milijardi evra.

Zbog toga se predlaže niz mera koje je potrebno sprovoditi u naredne tri godine kako bi se ovaj procenat smanjio, povećali državni prihodi i podstakla zdrava konkurencija u privredi.

Učešće neprijavljene dobiti preduzeća i preduzetnika u sivoj ekonomiji u 2022. godini procenjeno je na 521 milion evra, a neprijavljenih zarada fizičkih lica na 670 miliona evra.

Kako se navodi, istraživanja koja su sprovedena za potrebe ovog programa, ukazuju da su pojedini sektori privrede kao što su trgovina, turizam i saobraćaj podložniji razvoju neformalne ekonomije od drugih sektora.

Naime, sektor turizma duži niz godina karakteriše postojanje velikog broja subjekata koji izdaju smeštajne kapacitete, ali ih ne prijavljuju nadležnim institiucijama, a to znači dalje neplaćanje fiskalnih dažbina.

Neprijavljivanje turista znači neplaćanje boravišne takse koja predstavlja prihod opština i Turističke organizacije Crne Gore, poreza na dohodak fizičkih lica, kao i odgovarajućih prireza na porez na dohodak fizičkih lica.

Na ovaj način su, kako se navodi u tekstu, budžet države i opština zakinuti za desetine miliona evra u toku godine, pa tako neprijavljivanje gostiju u smeštaju predstavlja krivično delo utaje poreza i doprinosa.

 

Prosečan septembarski račun za struju u Crnoj Gori oko 28 evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.