Granice se otvorile pred rastavljenim parovima

Foto: Pixabay

Neke zemlje članice Evropske unije odlučile su da otvore svoje granice za vanbračne parove razdvojene zabranom ulaska zbog pandemije korona virusa, saznaje SchengenVisaInfo.com.

Budući da kraja pandemiji još uvek nema na vidiku, mnogi ljudi su rekli da im zabrane otežavaju kako profesionalni, tako i privatni život.

Pojedini parovi razdvojeni su još od marta, EU je olakšala pravila o ulasku koja porodicama omogućavaju ponovno ujedinjenje, pa su se tako i vanbračni parovi nadali da će moći isto, ali takva stvar se do sada nije dogodila.

Parovi već nedeljama vode kampanju na Tviteru pod heštegovima #LoveIsEssential i #LoveIsNotTourism, pozivajući regulatorna tela EU i vlade svake države članice da naprave izuzetak za njih.

Kampanja, potpomognuta podrškom nekoliko poslanika i komesara, je uspela, a do sada su pet zemlje ponovo otvorile svoje granice.

Ovu odluku donele su Austrija, Češka Republika, Danska, Norveška i Holandija.

Austrijsko ministarstvo za socijalna pitanja pobrinulo se da doda „posetu životnom partneru“ kao razlog vredan da uđe u Austriju.

Da bi se ovi parovi mogli ponovo ujediniti u Češkoj, moraće da podnesu oficijalnu izjavu o svojoj dugoročnoj vezi, kao i da dostave dokaze o njihovom odnosu.

Danska je bila jedna od prvih zemalja članica koja je dozvolila devojkama ili momcima državljanima Danske da uđu u zemlju.

Norveška je najavila da će oni koji su u vezi od najmanje devet meseci i ostali članovi porodice iz zemalja van EU imati pravo da uđu u zemlju kako bi se pridružili svojim voljenima.

Oni koji žele da dođu u Holandiju u skladu sa ovim izmenama, moraju dokazati da su bili u vezi najmanje tri meseca pre uvođenja zabrane, i da su se u tom periodu viđali redovno.

Još sredinom marta, kada je Komisija Evropske unije preporučila državama članicama da uvedu zabranu ulaska niko nije očekivao da će ta zabrana putovanja trajati ovoliko dugo.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Dragana

    Sta je sa Hrvatskom i drugim zemljama bivse SFRJ

  • Mile

    Sta je sa Nemackom? Pola Srba je tamo a zene ne mogu da ih posete