Vesti iz sveta

02.01.2014. 18:28

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Grčka započela predsedavanje Evropskom Unijom

Nemački mediji su početak predsedavanja Grčke Evropskom unijom od 1. januara, dočekali oštro i s nepoverenjem, prenosi atinski Radio Skaj.

Pod naslovom „Prosjak na tronu“ Radio „Dojče vele“ pominje ne samo da Atina nastavlja neizvesne konsultacije s poveriocima, već ukazuje i da Grčka i zona evra tek treba da se sporazumeju o tome kako će se grčki državni dug ubuduće finansirati.

„Nada, pucnjevi i razvoj“ – naslov je „Frankfurter algemajne cajtunga“ koji, podsećajući na prošlonedeljni oružani napad na rezidenciju ambasadora Nemačke u Atini, ukazuje na negativno raspoloženje u Grčkoj prema EU, na privredne teškoće i političke izazove pred vladom „velike koalicije“ socijalista i desnice premijera Andonisa Samarasa. 

Nedeljnik „Špigl“ naglašava da „svi pozivaju Atinu koja je preuzela predsedavanje EU, da dokaže da li zemlja koja ima najveće probleme u EU, može biti pouzdan evropski faktor“. Poredeći sadašnje predsedavanje sa prethodnim predsedavanjem Grčke EU 2004, nedeljnik ukazuje koliko su sada prilike teže. 

„Špigl“ ocenjuje da je grčki budžet za predsedavanje „spartanski“ – svega 50 miliona evra, dok je prosečan dosadašnji, drugih zemalja na čelu EU, bio bar 80 miliona. Nemački nedeljnik pominje da je Grčka za grafički simbol svog predsedavanja dala „samo 12.000 evra, dok je simbol poslednjeg nemačkog predsedavanja koštao 100.000“. 

U članku piše i da Vlada Grčke predsedavanjem EU želi da dokaže da, i uz privrednu krizu, može da uspešno rešava evropske izazove, uprkos nepoverenju pojedinih partnera i evropskih medija, te se zato intenzivno pripremala mesecima. 

Premijer Samaras je ukazao da je prvenstveni cilj grčkog predsedavanja postizanje opipljivih rezultata u vezi s nizom nerešenih pitanja: privredni rast, zapošljavanje, izgradnja bankarske unije, politika prema doseljenicima i politika pomorskog transporta, podseća „Skaj“.

Umesto šampanjca – mineralna voda

Grčka se još uvek nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi. Nezaposlenost od 27 odsto je dostigla rekordnu vrednost. Porezi se povećavaju, javni izdaci smanjuju. Na njenim leđima još uvek leži teret od stotina miliona evra duga. Situacija se doduše poboljšava ali tek polako. 

„Mi moramo izaći na kraj sa jednom izuzetno teškom situacijom. Predsedavanje EU, biće za nas jedan veliki izazov“, rekao je Konstantinos Karagkounis, član vladajuće konzervativne partije, prilikom nedavne posete Briselu. 

Mnogi Grci sveopštu kontrolu nad njihovim budžetom od strane takozvane Trojke doživljavaju kao jednu vrstu okupacije. Trojka je grčkoj vladi na raspolaganje dala i 50.000.000 evra kako bi mogla da pokrije troškove do kojih će doći tokom predsedavanja EU. 

„To nije. Moglo bi se zapravo reći da je Grčka je dobila samo 50.000.000 evra“ , prokomentarisao je nemački poslanik u Evropskom parlamentu, Jorgo Čatzimarkakis i dodao kako Grci tokom sledećih šest meseci na raspolaganju imaju budžet koji je za 40% manji od budžeta kojeg je imao dosadašnji predsedavajući. 

Međutim, Grci su u međuvremenu navikli na štednju, tako da sam uveren da bi oni mogli postaviti novi standard po pitanju izdataka i troškova tokom predsedavanja EU 

„Na sastancima se može umesto šampanjca piti i mineralna voda … “ rekao je i jedan od saradnika grčke ambasade pri EU .

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.