Gugl i Majkrosoft ubrzavaju preseljenje iz Kine zbog koronavirusa

Foto: Pixabay

Američke kompanije Gugl (Google) i Majkrosoft (Microsoft) ubrzali su preseljenje proizvodnih pogona iz Kine ka jugoistočnoj Aziji zbog pogoršanja epidemije koronavirusa, prenosi Nikei (Nikkei Asian Review).

Države koje će imati najviše koristi od preseljenja proizvodnje će biti Vijetnam i Tajland.

Gugl planira da svoj model jeftinijih modela pametnih telefona sa partnerskim kompanijama iz Vijetnama u aprilu, dok će komponente za svoj najnoviji telefon, za koji se očekuje da će se zvati Pixel 5, u potpunosti proizvoditi u toj državi.

Prema nezvaničnim informacijama, Gugle je od svojih partnera zatražio da pripreme proizvodne linije za pametne proizvode na Tajlandu, čije se isporuke očekuju u prvoj polovini tekuće godine.

Majkrosoft će takođe u Vijetnamu otpočeti proizvodnju laptop i desktop računara u drugom kvartalu 2019. godine. Nikeijevi izvori ukazuju da će proizvodnja za početak biti malog obima, ali da će se uvećavati u predstojećem periodu.

Iako su obe kompanije planirale da postepeno izmeštaju svoju proizvodnju iz Kine zbog sve većih troškova radne snage i trgovinskog sukoba na relaciji Vašington-Peking, epidemija koronavirusa je još jednom globalnim dobavljačima dodatno ukazala na probleme koji mogu nastati zbog preteranog oslanjanja na Kinu kao proizvodnu bazu.

Druge velike tehnološke kompanije čiji se biznis modeli više zasnivaju na proizvodnji hardvera će za razliku od Gugla i Majkrosofta svoje proizvodne linije moći znatno sporije da se izmeste iz najveće ekonomije u Aziji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.