Foto: Kremlin.ru/http://www.kremlin.ru/events/president/news/58014/photos/54660

Hladni rat aplikacijama

Foto: Kremlin.ru/http://www.kremlin.ru/events/president/news/58014/photos/54660
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne veruje da je moguće zaustaviti nadmetanje na slobodnom tržištu, nakon što je američki Federalni istražni biro (FBI) kazao da mobilne aplikacije kreirane u Rusiji predstavljaju potencijalnu „kontraobaveštajnu pretnju".

Rojtersova vest ne predstavlja ništa novo u odnosima dve supersile, ali je Peskovova izjava data jedan dan nakon što je njegov šef Vladimir Putin potpisao zakon koji zabranjuje prodaju svih elektronskih uređaja koji na sebi nemaju instalirane ruske aplikacije.

Kako BBC navodi, novi propisi od stranih proizvođača zahtevaju da telefoni, računari i pametni televizori na sebi imaju „ruske" alternative programima, koji su trenutno češće u upotrebi.

Zakon će početi da se primenjuje od 1. jula 2020. godine, a Vlada u Moskvi će u međuvremenu objaviti listu programa koji će morati da se nalaze na uređajima.

Ovaj potez će verovatno pogoditi sve velike proizvođače elektronike koji imaju i svoje programe, poput Epla, Gugla i Samsunga, zbog čega će možda smanjiti svoje prisustvo na ruskom tržištu.

FBI je u svom izveštaju namenjenom Senatu naveo da, iako nema dokaza da ruske službe mogu da zloupotrebe aplikaciju za uređivanje fotografija FaceApp, one ipak imaju mogućnost za pristup svim serverima u matičnoj zemlji bez upućivanja zahteva internet provajderima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.