Vesti iz sveta

14.10.2016. 09:44

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Hoće li poverioci ublažiti uslove Grčkoj?

Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je da će u narednih nekoliko nedelja uvesti novu grupu mera štednje.

Cipras je naveo da će njegova zemlja tražiti da sporazum sa poveriocima o olakšavanju grčkog duga bude zaključen do Božića.

„Ne dolazimo kao prosjaci ili siromašni rođaci, već uzdignute glave i dostojanstveno, kao predstavnici zemlje koja je prošla kroz ogromne teškoće“, rekao je Cipras na kongresu svoje stranke, levičarske Sirize. 

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda i drugih zemalja evrozone, ali je njen javni dug zbog oslabljene privrede povećan na 315 milijardi evra, što je 179 odsto bruto domaćeg proizvoda. 

Atina traži od svojih poverilaca da obezbede obećane olakšice i da ublaže program naplate duga. 

„Poruke poput ‘videćemo’ i pozivi da počnemo da ‘radimo domaći zadatak’ više nisu prihvatljivi za nas. Nema opravdanja za odlaganje“, poručio je Cipras. 

Poverioci su voljni da ublaže uslove Grčkoj, ali pojedine zemlje evrozone navode da su ti uslovi već dovoljno povoljni i da Grčka kasni u sprovođenju strukturnih reformi.

Predstavnici MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke trebalo bi tokom oktobra da posete Atinu kako bi prinudili Grčku da smanji državnu pomoć hipotekarnim dužnicima i radnicima neprofitabilnih kompanija, što je ključno za oporavak ekonomije posle višegodišnjeg slabljenja i stagnacije. 

Sa duge strane, Ciprasova vlada tvrdi da će primena oštrijih mera bez sporazuma o olakšavanju duga ugroziti opravak zemlje. 

Poslanici Evropskog parlamenta, socijalisti koji podržavaju levičarsku vladu u Atinu, pozvali su Evropsku komisiju da požuri sa otpisom duga Grčkoj, navodeći da svako odlaganje može imati „razarajuće posledice na njenu privredu“. 

Više od 36 evropskih poslanika iz redova vladajuće „Sirize“ i savezničkih, evrosocijalističkih partija, uputili su pismo komesaru EU za ekonomska pitanja Pjeru Mosokovisiju. 

U pismu se poziva EU da izvrši pritisak na finansijske institucije i kreditore, kako bi se počeli pregovori o novim uslovima za vraćanje neverovatnih 315 milijardi evra grčkog duga. To bi podrazumevalo duži rok i ravnopravniji rok otplate. 

„Dalja odlaganja početka konkretnog i važnog dijaloga o otpisu duga mogu imati razorne rezultate po grčku ekonomiju i suprotstaviti se čak i najskromnijem smanjenju nezaposlenosti i siromaštva“, navodi se u pismu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.