Li Kećijang, premijer Kine FOTO: Kremlin.ru

Li Kećijang, premijer Kine:

Hrvatska i Kina spremne da otvore dijamantsko razdoblje

Li Kećijang, premijer Kine FOTO: Kremlin.ru
Premijer Kine Li Kećijang izjavio je danas u Zagrebu da su Hrvatska i Kina spreme da otvore "dijamantno razdoblje" u svojim odnosima, a hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da je poseta kineske delegacije velika šansa za hrvatsku ekonomiju.

"Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", rekao je Kećijang na početku sastanka kineske i hrvatske delegacije u Zagrebu.

Kineski premijer doputovao je sinoć u prvu posetu Hrvatskoj u pratnji oko 250 političara i privrednika, a cilj posete je jačanje odnosa sa zemljama srednje i istočne Evrope koje Kina želi snažnije da uključiti u projekt "Jedan pojas, jedan put".

PROČITAJTE JOŠ:

Posle susreta delegacija dve države, kineski premijer je u zajedničkoj izjavi s hrvatskim premijerom rekao da su razgovori bili "plodonosni" i da je postignuta saglasnost o tome da treba pojačati saradnju u okviru odnosa Kine i Evrope, ali i bilateralnu. 

On je izjavio da treba podsticati razvoj robne razmene i dodao da je na sastanku izražena spremnost u jačanje saradnje kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi.

Kineski premijer je ocenio da su odnosi dve države tradicionalno prijateljski i izrazio zahvalnost Hrvatskoj na podršci politici "jedne Kine".

"Očekujem da ćemo ovim posetom naše odnose podići na viši nivo ", rekao je Li.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da je usvojena zajednička izjava koja "treba da da jasan smer budućeg delovanja svih naših resora, unapredi ekonomsku saradnju i stvori preduslove za dalje investiranje".

On je istakao da posetu kineske delegacije vidi kao "veliku šansu za hrvatske izvoznike, preduzetnike i hrvatsku privredu".

Premijer je ocenio da projekt Pelješkog mosta, za čiju je gradnju izabrana kineska firma "Čajna roud end bridž korporejšen" (China Road and Bridge Corporation) i današnja poseta kineske delegacije predstavljaju "ključnu prekretnicu za odnose dve zemlje". 

Plenković je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje na nivou milijardu evra, dok je prošle godine Hrvatsku posetilo oko 250.000 kineskih turista. On je dodao i da postoji veliki interes hrvatskih i kineskih privrednika za poslovni forum u Dubrovniku gde će se konkretno razgovarati o različitim oblicima saradnje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.