Hrvatska IT industrija posustaje zbog koronavirusa

Foto: Pixabay

Hrvatska industrija informacionih tehnologija posustaje zbog pandemije koronavirusa, piše Poslovni.hr.

Mere za suzbijanje pandemije koje su uvedene po zapadnim zemaljama bile su “uvod u globalno slabljenje potražnje”, koje su počele da osećaju i hrvatske kompanije iz IT sektora, hrvatskom izvozniku sa najbržim rastom. 

Anita Cvetić Oreščanin iz uprave udruženja izvoznika softvera CISEx, najvećeg u Hrvatskoj, kaže da u poređenju sa turizmom IT nije najviše pogođen, ali da stanje nije dobro.

“U nekim kompanijama se već beleži i situacija s otkazivanjima ugovora i otpuštanjem zaposlenih”, rekla je Cvetić Oreščanin. 

Ona kaže da je tokom januara i februara dobar deo hrvatskih IT kompanija beležio iste trendova kao i ranijih godina. U 2018. hrvatske softverske kompanije ostvarile su rast od 18 odsto, dok CISEx još nema kompletne podatke za prošlu godinu.

Cvetić Oreščanin smatra da raniji pozitivni trendovi od 1. marta više ne važe: “Situacija s koronavirusom značajno menja sliku, tržišta se zatvaraju, prioriteti se menjaju, neki klijenti odustaju od inicijativa i ulaganja, tako da što situacija s koronavirusom duže traje, to će se kriza sve više prelivati i na IT”.

Direktor hrvatske IT kompanije Infosit Goran Mrvoš kaže da razvoj situacije nije dobar, iako u nekim segmentima industrije, kao što su onlajn trgovina i edukacija, postoji rast potražnje.

On kaže da postoje i poslovi koje nije moguće obaviti putem interneta, kao što su instalacija hardvera i određenih softvera. 

“U IT-u sad vidimo da su projekti pauzirani, jer kompanije naručioci procenjuju da im je prevelik rizik da ulažu u digitalizaciju, odnosno mnogim kompanijama digitalizacija sada više nije primarni fokus”, kaže Mrvoš. 

Kao primer, Mrvoš navodi turističku industriju na severu Italije, gde su hotelijeri procenili da ove godine neće imati letnju sezonu ili da će ona biti ograničena na lokalne goste. Zbog toga su obustavili sve ozbiljnije IT projekte.

Većina investicionih kompanija koristi sredstva koja tek planiraju da zarade, kaže Mrvoš, i ako se ona ne očekuju neće biti ulaganja u nove projekte.

“Moja kompanija već oseća posledice takvih poteza, ne samo u Italiji već i na Bliskom Istoku, gde smo pregovarali s turističkim kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta. Sad su to stavili na pauzu dok ne vide razvoj situacije”, kaže Mrvoš.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara