FOTO: Wikimedia Commons

Hrvatska najmanje otporna na efekte sukoba SAD-Kina

FOTO: Wikimedia Commons

Hrvatska privreda je jedna od najranjivijih na svetu među tržištima u razvoju zbog trgovinskog rata koji besni između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, prema analizi Blumberga.

Hrvatska i Meksiko dele najniži rezultat na listi koja prikazuje koliko su privrede zemlja u razvoju u stanju da podnesu eventualne posledice kinesko-američkog trgovinskog sukoba.

Od 21 države koje je Blumberg analizirao, Hrvatska se nalazi na devadesetom mestu, a sa Meksikom, koji je na poslednjem mestu, deli najgori skor od negativnih 3,99 poena. 

Potencijalni efekat trgovinskog rata Blumberg je merio tako što je uporedio ponderisanu srednju vrednost izvoza svake države u SAD i Kinu sa njihovim nominalnim BDP-om.

PROČITAJTE JOŠ:

Kina uzvraća SAD, napraviće „crnu listu" za strance

Potiskivanje Huaveja vraća se kao bumerang SAD-u

Bezbednost svake od 21 države meri se na osnovu faktora kao što su njihov kreditni rejting i devizne rezerve.

Prva tri mesta zauzimaju Filipini, Egipat i Indija, kao države u razvoju čije su privrede najotpornije na eventualne negativne efekte sukoba Pekinga i Vašingtona. 

Mađarska se nalazi na šestom a Rusija na devetom mestu, i imaju pozitivan rezultat prema Blumbergu, dok je Rumunija među najugroženijima i nalazi se na 17. mestu.

SAD i Kina vode trgovinski rat od sredine 2018. godine tako što nameću jedna drugoj tarife i otežavaju poslovanje kompanija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara