Hrvatska planira da do 1. jula otvori granicu sa Bosnom i Hercegovinom

Foto: Wikimedia

Hrvatska planira da otvori granicu sa Bosnom i Hercegovinom do početka jula, kako bi pokušala da spase turističku sezonu, piše Klix.ba.

Hrvatski ministar turizma Gari Kapeli izjavio je da se nada da će do 1. jula biti ispunjeni potrebni uslovi da se otvori granica sa BiH.

Kapeli je rekao da neće biti posebnih protokola na plažama i u smeštajnim objektima, u kojima neće biti posebnih boksova i barijera od pleksiglasa.

Jedini uslov biće poštovanje mera za predostrožnost i održavanje razdaljine. O protokolu za prelazak granice još nije doneta odluka. Kapeli je rekao da bi Hrvatska sa otvaranjem granica mogla da počne prve nedelje juna.

"Ja računam da bi mi mogli verovatno već prve nedelje juna da otvorimo granicu sa Slovenijom, a možda i nekim drugim zemljama. Uglavnom, prva sedmica juna je planirana za otvaranje granica prema nekim zemljama ako stanje sa pandemijom bude ovako povoljno kao danas", rekao je Kapeli.

On je već razgovarao sa ministrom za turizam Italije Darijom Frančeskinijem o merama i planovima za turizam i omogućavanju turističkih kretanja, uz izradu procedura za putovanje.

Kapeli je izjavio da je pokrenuta inicijativa za uvođenje zajedničkog Protokola za putovanja u EU, sa međusobno usklađenim propisima, uz mogućnost da se neke zemlje dogovaraju bilateralno.

"Italijani se još uvek nadaju da će doći u Hrvatsku. O Sloveniji, Austriji, Češkoj da ne govorimo", rekao je Kapeli i dodao da nema većih otkazivanja rezervacija za juli i avgust. Za jun je otkazano oko pola rezervacija.

Kapeli smatra da će se i turisti koji su otkazali rezervacije za jun vratiti ukoliko se granice otvore tokom sledeće dve ili tri nedelje.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.