Hrvatska razmatra otvaranje pijaca pod strogim uslovima

Foto: Pixabay

Nacionalni štab za civilnu zaštitu u Hrvatskoj navodi da bi pijace u toj zemlji mogle da se otvore ako bi se poštovale stroge mere za zaštitu zdravlja, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za civilnu zaštitu Hrvatske, je rekao da su uslovi za sve pijace, bilo da su otvorenog ili zatvorenog tipa, da imaju ogradu, kako bi mogao da se kontroliše protok ljudi, a da će broj tezgi biti smanjen za dve trećine ili više, kako bi se poštovale mere o socijalnom distanciranju.

Trut je u emisiji "U mreži prvog" dodao i da će obezbeđenje kontrolisati broj ljudi koji izlaze u ulaze na pijace, kao i da će i taj broj imati neko ograničenje.

Sa druge strane, predsednik Udruženja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava "Život" iz Osijeka Vladimir Margeta je ocenio da pod novim uslovima nije bilo ni potrebe zatvarati pijace, odnosno da su se sve te mere mogle organizovati na početku.

"Mislim da su (poljoprivrednici) bili zakinuti i vidimo da će mere koje će se sprovoditi na pijacama drastičnije od onih koje se sprovode u dućanima i trgovačkim centrima. Ovo je vatrogasna mera koja najvećem broju proizvođača hrane neće doneti puno koristi, oni su već oštećeni zatvaranjem pijaca. Mislim da je upravo ova situacija razgolitila sve probleme u hrvatskoj poljoprivredi", ocnio je Margeta.

Države u Evropi su usvojile različite mere kako bi pomogle poljoprivrednicima tokom zdravstvene krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali poljoprivredni proizvođači i dalje upozoravaju da će im makar deo roda propasti ukoliko se ne otvore pijace.

Beogradsko JKP "Gradske pijace" objavila je spisak sa kontaktima poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava putem kojih sugrađani mogu  da naruče domaćim proizvodima, koji se svakodnevno ažurira.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara