Hrvatska sufinansira energetsku efikasnost u proizvodnji

Foto: Pixabay

Vlada Hrvatske 15. oktobra će objaviti drugi poziv za sufinansiranje projekata namenjenih povećanju energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u proizvodnji, a sredstva koja su za te svrhe obezbeđena iz Evropskog fonda za regionalni razvoj višpa su od 35 miliona evra, saopštilo je nadležno ministarstvo.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, najniži iznos bespovratnih sredstava za sufinansiranje koji se može dodeliti pojedinačnom projektu iznosi 26.400 evra, a najviši iznos je 2,64 miliona evra.

Cilj poziva je da se podrži ušteda kroz povećanje energetske efikasnosti korišćenja energije u proizvodnji i da se smanji udeo fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije.

Pored mera energetske efikasnosti i ugradnje opreme za korišćenje OIE u proizvodnim pogonima, projektni predlozi mogu uključivati i mere energetske obnove zgrada koje su povezane s proizvodnim procesima.

Poziv je namenjen mikro, malim, srednjim i velikim privatnim preduzećima iz svih proizvodnih i prerađivačkih delatnosti, osim delatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duvanskih proizvoda, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

KOJE MERE JE HRVATSKA UVELA ZA ZAŠTITU EKONOMIJA OD KORONA VIRUSA?

Kandidati za bespovratna sredstva moraju da deluju pojedinačno, dok partnerske organizacije i partnerstvo nisu prihvatljivi. 

Kandidati mogu da budu prijavljeni samo na jedan projektni predlog, a prijave mogu da s edostave od 16. novembra do 25. januara 2021. godine.

Hrvatska je 2017. godine pokrenula program dodele državnih podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u sektoru proizvodnje i usluga, nakon što je za te svrhe obezbedila sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nedavno je objavio javni poziv kojim će se po prvi put sufinansirati nabavka električnih i autobusa na vodonik za prevoz putnika u gradskom saobraćaju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara