Foto: Pixabay

Hrvatska uskoro ukida kvote za radnike iz inostranstva

Foto: Pixabay
Vlada Hrvatske ukinuće kvote za zapošljavanje radnika iz inostranstva koje su trenutno na snazi, a umesto toga će da omogući njihovo zapošljavanje na osnovu testa tržišta rada koji će sprovoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Večernji list navodi da bi se, prema novom Zakonu o strancima o kom se trenutno vodi javna rasprava, poslodavac koji želi da zaposli radnika nedržavljanina prvo obraćao HZZ-u, koji će proveriti da li „na birou" ima nezaposlenih radnika tog profila. 

U slučaju da nema, HZZ će izdavati mišljenje na temelju kog će hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavati radne dozvole za strance. Broj stranaca koji mogu biti zaposleni u hrvatskoj kompaniji biće maksimalno jedna trećina.

Taj medij takođe navodi da će se tržište rada za pojedina zanimanja u potpunosti liberalizovati, poput onog za sezonske radnike u poljoprivredi. Nacrt zakona predviđa izdavanje dozvola za poslove koji se prepoznaju kao deficitarni na „nacionalnom regionalnom i lokalnom tržištu rada", kao i za one koji bi bili važni za sprovođenje strateških i investicionih projekata.

Poslodavci iz Hrvatske protiv kojih se vodi postupak zbog neisplaćivanja plata, preduzeća koja su u likvidaciji ili čiji je račun blokiran duže od 30 dana, koji ne plaćaju poreze ili koji nemaju zaposlene.

Obzirom da zakon tek ulazi u proceduru i da će svakako proći neko reme do izglasavanja, Jutarnji list nezvanično saznaje da će za 2020. godinu biti predložena privremena kvota.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.