Svet

08.12.2023. 11:22

Saopštenje, Index.hr

Autor: Čedomir Savković

Hrvatski mediji već proglasili „naslednika“ Ivice Todorića

Fortenova Group

Svet

08.12.2023. 11:22

Kompanija Fortenova grupa najavila je menjanje vlasničke strukture, koja će ubuduće biti bez sankcionisanih akcionara. Cilj je „sprečavanje finansijske štete“ u kompaniji, koja bi prema pisanju hrvatskih medija, mogla da dobije novog većinskog vlasnika – Pavla Vujnovca.

Fortenova Group TopCo B.V, holandska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i u regionu i koja posluje i u Srbiji, saopštila je da je postignut dogovor sa kompanijom Open Pass Ltd, najvećim nesankcionisanim akcionarom (vlasnikom depozitnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe.

Kako je preneo Index, Open Pass je firma u vlasništvu Pavla Vujnovca, koga hrvatska javnost i mediji već vide kao naslednika Ivice Todorića, nekadašnjeg vlasnika u međuvremenu propalog Agrokora, čiji je Fortenova naslednik.

Open Pass je inače osnovana na Malti. Vujnovac namerava da ruskim deoničarima u Fortenova Grupi, a to su sankcionisane banke VTB i Sberbank, isplati 660 miliona evra.

Tu transakciju mora da odobri skupština deoničara Fortenova Grupe.

Kako se dodaje, Vujnovac (koga nazivaju „plinski“ kralj) planira da vlasnički udeo u ovoj grupaciji poveća sa 28 na 50 odsto, preneo je Poslovni dnevnik.

Trgovački lanac Konzum, koji posluje u Hrvatskoj i koji je iz sastava Fortenova grupe, u utorak je objavio da u primanja više od 10.000 svojih zaposlenih ulaže više od 30 miliona evra.

Dogovor se odnosi na prodaju i prenos 100 odsto udela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu holandsku korporativnu strukturu. Ona se sastoji od holandske fondacije Iter STAK Stichting i holandskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dostići do 660 miliona evra.

Od tog iznosa, pola milijardi evra kupci plaćaju bezuslovno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 miliona evra je vezana za postizanje ugovorom preciznih finansijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebalo da omogući.

Kako se objašnjava u saopštenju Fortenove, dogovor bi trebalo da rezultira novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcionisanih suvlasnika.

Nova vlasnička struktura, kako se dodaje, sprečiće nanošenje dalje finansijske štete i „stvaranje operativnih poteškoća u poslovanju“, koje su do sada bile rezultat učešća sankcionisanih suvlasnika u vlasništvu kompanije, navedeno je u saopštenju Grupacije.

NOVI VEĆINSKI VLASNIK

Pojedini mediji u Hrvatskoj tvrde da će Vujnovac, ako postane većinski vlasnik ove kompanije, biti najmoćniji biznismen u državi, kao što je to nekada bio upravo Ivica Todorić.

Moguće promene u vlasničkoj strukturi kompanije sa 45.000 radnika izazvale su brojne reakcije u Hrvatskoj.

REFINANSIRANJE DUGOVA

Fortenova grupa je u septembru ove godine potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijardi evra kojim je kratkoročno refinansiran dug kompanije na rok do kraja novembra 2024. godine te će sadašnji kreditori, fondovi kojima upravlja američki HPS Investment Partners, i dalje imati zalog na udele u kompaniji MidCo.

Odobrenje za transakciju biće zatraženo od akcionara na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje 19. decembra.

Dogovor o kojem će glasati akcionari (vlasnici depozitnih potvrda) je takav da u novoj vlasničkoj strukturi, pod jednakim uslovima kao i OpenPass, mogu učestvovati svi kvalifikovani akcionari, odnosno svi nesankcionisani sadašnji vlasnici depozitnih potvrda kompanije, među kojima je i čitav niz partnera i dobavljača Fortenova grupe.

Sadašnji akcionari koji nisu pod sankcijama će na ovaj način moći ili samo da prenesu svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije da povećaju svoj suvlasnički udeo, ili da odaberu opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture.

Fortenova grupa od sada 100 odsto vlasnik Merkatora

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.