I engleska centralna banka podigla kamatne stope

Eluveitie/Wikimedia

Banka Engleske povećala je referentne kamatne stope za četvrt baznog poena, sa 0,75 na 1 odsto, što je najviši nivo od 2009. godine. 

Banka je kamatnu stopu povećala kako bi se "suporstavila inflaciji", koja u ovom trenutku prelazi deset odsto, uprkos tome što je prethodno upozorila na rizik da Britanija padne u recesiju. 

Britanska funta je za oko cent pala u odnosu na američki dolar na nešto manje od 1,245 dolara. Prinosi na britanske državne obveznice su nakratko skočili, ali su ubrzo pali na najniži dnevni nivo. 

Centralne banke se bore da se izbore sa porastom inflacije, koju su posle ponovnog otvaranja globalne ekonomija nakon koronavirusa opisali kao prolaznu, pre nego što je ruska invazija na Ukrajinu dovela do rasta cene energenata. 

Banka je poručila i da je zabrinuta da mere lokdauna u Kini zbog koronavirusa mogu da budu novi udar na lance snabdevanja i pojačaju inflatorne pritiske. 

Većina donosioca odluka verovala je da bi "izvestan stepen daljeg pooštravanja monetarne politike mogao da bude prikladan u narednim mesecima".

Centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva podigla kamatne stope
Federalne rezerve podigle kamatnu stopu za 0,5 procentih poena

Federalne rezerve (FED) Sjedinjenih Američkih Država podigle su kamatnu stopu za 0,50 procentnih poena. To je najveće jednokratno povećanje cene novca u SAD od 2000. godine.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.