Ikea će ove godine otvoriti rekordan broj prodavnica

Foto: Pixabay

Najveći svetski prodavac nameštaja planira da otvori više od 50 prodavnica širom sveta u svojoj tekućoj finansijskoj godini, od kojih će većina biti u gradskim centrima, uprkos činjenici da se sve više prodaje obavlja putem interneta, piše Fajnenšal tajms.

"Na ovaj način ćemo ubrzati našu ambiciju da postanemo pristupačniji mušterijama", rekao je izvršni direktor Ikee Džon Abramson Ring.

Ambiciozni plan za nove prodavnice dolazi uprkos tome što je Ikea zabeležila pad godišnjih prihoda zbog globalne pandemije.

Prodaja u finansijskoj godini koja se završila u avgustu 2020. pala je za 4 odsto na 39,6 milijardi evra, saopštila je u utorak kompanija.

Međutim, prodaja na internetu porasla je gotovo 50 odsto, pa tako sada čini 18 odsto ukupne prodaje, u odnosu na 11 odsto prošle godine.

"Sve investicije koje smo imali proteklih godina izvanredno su se isplatile. Na nekim prodajnim mestima uspeli smo da se prebacimo na onlajn prodaju za svega nekoliko dana", rekao je Džasper Brodin, direktor Inkga Grupe, najvećeg Ikeinog trgovca na malo.

Ikea je usred najveće transformacije u svojoj 77-godišnjoj istoriji, po svemu sudeći prebacivanjem fokusa sa velikih radnji izvan gradova, gde kupci moraju sami da pokupe nameštaj i kasnije ga sastave.

Kompanija sada eksperimentiše sa manjim prodavnicama u centru grada i nudi usluge kao što su dostava, montaža, pa čak i iznajmljivanje nameštaja.

Brodin je rekao da je Ikein oporavak od pandemije bio jači nego što se očekivalo, a prodaja je od juna dostigla istorijski maksimum.

Kompanija je usred vraćanja sve finansijske pomoći koju je dobila od devet vlada širom sveta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara