Indijski tajkun Palonji Mistri ima milijarde zarobljene u kompaniji s kojom "ratuje"

Jedan od najbogatijih Indijaca, tajkun Palonji Mistri najnesrećniji je milijarder na svetu.

Ne može doći do svog ogromnog bogatstva od 20 milijardi dolara jer su zarobljene u akcijama najvećeg indijskog konglomerata Tata Grupe, između ostalog, vlasnika kompanije Tata Motors, najvećeg nacionalnog proizvođača automobila, piše Novac.hr.

Problemi su počeli nakon što je Mistrijev sin Cirus Misti poteran s funkcije predsednika Tata Grupe koju je držao od 2011. godine, a porodica Tata je zaplenila njegove akcije, koje čine 20 odsto ukupnih deonica kompanije. Iako se već dve godine Palonji Mistri pokušava dočepati svojih akcija, porodica Tata, vlasnici konglomerata vrednog više od 100 milijardi dolara, u tome ga uporno sprečavaju.

Prošlog meseca stariji Mistry pretrpeo je i novi udarac. Naime, porodica Tata je uspela isposlovati promenu poslovnih pravila u svojoj kompaniji kojom ograničava sve svoje deoničare u slobodnoj prodaji udela.

Odluku je priznala i indijska Vlada, a to znači da Mistri, s udelom od skoro 20 odsto u kompaniji, ne može prodati svoje deonice bez prethodnog odobrenja upravnog odbora Tata Grupe s kojima ratuje.Indi

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara