Ilustracija FOTO: Pexels

Inflacija u Turskoj porasla u oktobru na 25 odsto

Ilustracija FOTO: Pexels
Međugodišnja inflacija u Turskoj porasla je u oktobru na 25 odsto, prema zvaničnim podacima objavljenim danas.

To je najviši nivo u 15 godina i rezultat aktuelnog uticaja valutne krize na širu ekonomiju, javlja Rojters. 

U odnosu na septembar, potrošačke cene su u oktobru skočile za 2,67 odsto, pokazuju podaci turskog Instituta za statistiku. 

Na ovoliki porast inflacije u oktobru uticali su rast cena odeće i obuće od 12,74 odsto na mesečnom nivou i više cene stanova za 4,15 procenata, prema statističkim pokazateljima. 

Lira je na izveštaj o inflaciji neznatno reagovala, oslabivši na 5,44 lira prema dolaru sa nivoa od 5,43. Turska valuta se nedavno oporavila od rasprodaje pokrenute strahom investitora u pogledu nezavisnosti centralne banke i sporom između Vašingtona i Ankare zbog hapšenja američkog sveštenika Endrua Bransona u Turskoj. 

Prošlog meseca, turska centralna banka je ostavila svoju referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, nakon oštrog povećanja u septembru, a usled popuštanja tenzija sa Sjedinjenim Državama nakon oslobađanja sveštenika Bransona. 

Uticaj strmoglavog pada lire na privredu još uvek se oseća, imajući u vidu da su se ključni indikatori, kao što su potrošačko i ekonomsko poverenje, spustili na najniži nivo i da je vlada snizila prognoze rasta za naredne tri godine. 

Proizvođačke cene su porasle za 0,91 odsto u oktobru na mesečnom nivou, dok su na godišnjem skočile za 45,01 odsto, prenosi britanska agencija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara