Vesti iz sveta

24.06.2016. 15:53

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Investitori traže utočište u zlatu posle glasanja o Bregzitu

Tržište je bilo potpuno nespremno za ovaj iznenađujući ishod referenduma u Velikoj Britaniji i već preko noći smo mogli da primetimo neke ekstremne promene, kaže u svojoj analizi tržišta Ole Hansen, direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso Banci.

On kaže da je među glavnim dobitnicima ove situacije zlato. Ovaj dragoceni metal je krajnje sigurno utočište u slučaju teškoća bilo gde i to je ono što se pokazalo ovog jutra. 

„Cene sterlinga su pale 15%, nasuprot evra 10%, i nasuprot dolara 5%. Probili smo cenu zlata od USD 1.300 za uncu i sada bismo potencijalno mogli da idemo prema USD 1.400 za uncu“, rekao je Hansen. 

Nakon početne faze najnižih cena, verovatno će doći do konsolidacije.

„Očekujemo podršku između 1.300 i 1.315 dolara za uncu, ali na kraju sa prinosima od obveznica koji padaju, sa berzama pod pritiskom, sa američkim Saveznim komitetom za otvoreno tržište (FOMC) koji će skoro izvesno biti na čekanju, za sada se nastavlja preraspodela fondova u zlato, a to bi potencijalno moglo da ga odvede do najviših vrednosti iz 2014. godine od USD 1.400 za uncu“, kaže analitičar Sakso banke.

I tržišta nafte su pod pritiskom i odjednom su pala skoro 6%. A samo pre nekoliko meseci su počela da se vraćaju u balans što je dovelo do snažnog skok na tržištu. 

„Povećani pesimizam na tržištu generalno u ovom trenutku i jači dolar štete nafti, ali kako cena nafte bude išla na dole, to će potencijalno ubrzati proces rebalansiranja jer će proizvođačima čiji su troškovi proizvodnje visoki smanjiti kapacitet radi povećanja proizvodnje“, kaže Hansen i dodaje:

„Mislim da negativan rizik za naftu nije veliki u ovom trenutku. Očekujem da podrška dođe oko zone od 45 dolara i za WTI i za Brent. Kako budemo počeli da se krećemo ispod 46 dolara očekujem da počnu da uskaču kupci“.

Kratkoročno najveći rizik je samo činjenica da postoji opšta količina povećanog pesimizma na tržištu. Pozivi upozorenja za marginu dolaze sa svih strana. To bi moglo da znači da su hedž fondovi držali ono što je do nedavno bio rekord u dugim pozicijama za naftu a može potencijalno da bude dodatno smanjenje rizika, što može da tržište izloži prodajnom pritisku. 

„Generalno, očekujemo da se podrška uspostavi oko 45 dolara“, završava svoju analizu Hansen.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Bravo Milena. SAMO radom, talentom i upornošću snovi postaju STVARNOST. U ostvarenje tvojih snova ne sumnjam, naprotiv oni su odavno realnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.