Vesti iz sveta

26.08.2020. 16:10

Bif.rs

Autor: Nova Ekonomija

Italijanska mafija trguje i mrtvima

Mafijaška organizacija „Ndrangeta“ preko fiktivnih pogrebnih usluga naplaćuje troškove sahrane od sistema zdravstvenog osiguranja, s tim da za istog preminulog fakturišu usluge i naplaćuju ih po nekoliko puta. Onda ...

Foto: Pixabay

Mafijaška organizacija „Ndrangeta“ preko fiktivnih pogrebnih usluga naplaćuje troškove sahrane od sistema zdravstvenog osiguranja, s tim da za istog preminulog fakturišu usluge i naplaćuju ih po nekoliko puta. Onda se te usluge prikazuju kao dug zdravstvenog sistema koji se pretvara u hartije od vrednosti i njima potom trguje legalno, piše portal Biznis i Finansije.

Italijanske državne vlasti imaju velikih problema sa istragom i kažanjavanjem ove mafijaške organizacije koja „vlada“ Kalabrijom, jer ni za jedan proces ne mogu da nađu svedoke.

Čak i kada neko pristane da svedoči, izložen je teroru i ugrožen je ne samo njegov, već i život njegove porodice.

Iako se pritiscima na potencijalne svedoke služe i mafijaške organizacije na Siciliji i u Napulju, postoje tvrdnje da je Ndrangeta daleko surovija od ostalih.

Problem je i veoma izražana lokalna korupcija na svim nivoima. Uz sve to, Ndrangeta se sastoji od posebnih porodičnih klanova, pa je zbog veoma čvrstih rodbinskih veza praktično neprobojna za policijske agente.

Pored toga što italijanskoj državi naplaćuje prevoz i sahranu mrtvih po višestruko većoj ceni i izvlači novac iz zdravstvenog sistema, i već „klasične“ trgovine drogom i oružjem, Ndrangeta u poslednje vreme uspešno prisvaja i najveći deo novca koji katolička humanitarna organizacija „Caritas“ prikuplja za imigrante koji dolaze u Italiju.

Dobit od ovih i drugih poslova procenjuje se na stotine miliona evra koji se vrte na međunarodnim tržištima novca, i kojima u trag ne uspeva da uđe ni prestižna međunarodna organizacija za otkrivanje finansijskih prevara ACFE.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.