Jak pad kineskih akcija nakon Trampovih pretnji

Kineske berze prednjače u gubicima na azijskom trgovanju, dok je na evropskim berzama takođe u toku sunovrat deonica.

Jak pad vrednosti akcija usledio je nakon pretnji američkog predsednika Donalda Trampa s novim tarifama na kinesku robu.

U Aziji, sva vodeća regionalna tržišta završila su trgovanje u oštrom padu, a u najvećem minusu su šangajski kompozitni indeks, šenženski i honkoški indeks, prenosi Si-En-Bi-Si. Šangajski indeks je pao za 3,82 odsto na 2.906,43 poena, šenženski za 5,77 odsto na 1.594,05 poena, a honkoški za 3,08 odsto.

Najava novih američkih tarifa na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara prouzrokovala je jutros i rasprodaju akcija na evropskim berzama, a najveći udar trpe industrije automobila, rudarstva i tehnologije.

Glavni evropski berzanski indeksi oslabili su za jedan do 1,7 odsto, nakon što je Tramp upozorio da će Vašington uvesti carinu od deset odsto na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, jer je Peking odlučio da poveća carine na američku robu u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Vrednost nemačkog indeksa DAX umanjena je za 1,7 posto. Veliki proizvođači automobila Dajmler, Folksvagen i BMW oslabili su jutros za 1,5 do 2,7 odsto. Berzanski indeks automobilskog sektora najslabiji je u poslednjih sedam meseci, pošto su trgovci uračunali najavljene carine.

Multinacionalni proizvođač sportske opreme Adidas oslabio je za 1,9 odsto, a u padu je i industrijski konglomerat Simens, kao i francuski proizvodjač aviona Erbas.

Ostali azijski berzanski indeksi su, u odnosu na kineske, zabeležili manji pad, pri čemu je japanski Nikei 225 pao za 1,77 odsto na 22.278,48 poena, a južnokorejski Kospi za 1,52 odsto na 2.340,11 poena.

Japanski jen, kao sigurna valuta u kriznim vremenima, zabeležio je skok vrednosti, jer su se investitori okrenuli aktivama manjeg rizika. Jen se trgovao na nivou od 109,63 jena za dolar u odnosu na ranijih 110,5 jena za dolar.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara