Svet

27.11.2013. 09:52

Itar tas

Autor: Nova Ekonomija

Južni tok ide i kroz Austriju?

Svet

27.11.2013. 09:52

Austrija bi mogla Gaspromu predložiti da Južni tok ide preko njene teritorije, kaže zamenik predsednika upravnog odbora gasnog monopoliste Aleksandr Medvedev.
On je ukazao da se u poslednje vreme na tržištu govori o nameri Austrije da se obrati Gaspromu s predlogom da obnovi pregovore o Južnom toku, preneo je Itar tas.
„Mi smo uvek otvoreni za dijalog. Ako austrijska strana zvanično istupi sa takvom inicijativom, mi ćemo obavezno razmotriti taj predlog, tim pre, što ranije zaključen sporazum na međuvladinom nivou o saradnji u okviru Južnog toka ostaje na snazi“, kazao je Medvedev. 
Što se tiče mogućnosti uvođenja Južnog toka pod treći energetski paket Evropske unije, on je izrazio uverenje da njegova primena u infrastrukturnim projektima, koji će biti realizovani na teritoriji EU uz učešće ruskih investitora, prvo mora da bude u skladu sa međunarodno-pravnim obavezama Rusije, EU i njenih članica. 
Kao drugo, naveo je da ne treba praviti pravne konflikte u vezi sa ukrštanjem infrastrukturnih objekata na teritorijama sa različitim pravnim režimima. 
Jedno od mogućih rešenja ove složene situacije, prema Medvedevu, može da bude zaključenje međunarodnog sporazuma između Rusije i EU o transgraničnoj energetskoj infrastrukturi. 
Južni tok je globalni infrastrukturni projekat Gasproma, za izgradnju gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubnih metara preko akvatorije Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope. 
Kopneni deo gasovoda proći će preko teritorija Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije. Krajnja tačka će biti merna stanica Tarvizio u Italiji. Od osnovne maršrute biće izgrađeni priključci za Hrvatsku (dužine 51 kilometar) i Republiku Srpsku (109 km), podsetio je Itar tas.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Poptuno je nesuvislo da se slavi zamena nemacke okupacije okupacijom sovjetske vojne sile koja je instalirala komunisticki rezim Josipa Broza u Srbiji. Da nije bilo sovjetske okupacije Srbije komunisti bi zavrsili kao i u Grčkoj tako što bi bili proterani iz zemlje. Stoga je potpuno besmislena proslava jer se radi o novoj okupaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.