Vesti iz sveta

21.07.2023. 08:45

Euraktiv

Autor: Katarina Pantelić

Kad algoritam odlučuje o povišici: Evropa razmatra zakonska ograničenja

Foto: Pixabay

Evropska komisija (EK) radi na zakonodavnoj inicijativi koja će regulisati upotrebu algoritama prilkom praćenje radnog učinka ili zapošljavanje radnika. Studija koja se sprovodi a koju je EK naručila će prvo proceniti potencijalni uticaj alata sa veštačkom inteligencijom na radno okruženje i prava zaposlenih.

Ranije ove godine, Generalni direktorat za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju naručio je eksternu studiju, „koja će poslužiti kao osnova za buduća istraživanja i (potencijalni) budući razvoj javnih politika“, piše Euractiv.

Posebna pažnja biće posvećena mogućnostima i izazovima sve šire upotrebe algoritamskih tehnologija, trenutni pravni okvir na nivou EU i na nivou država članica, odnosno proveri koje regulatorne praznine treba popunii.

„Ne mogu da predvidim šta će sledeća Komisija uraditi. Ali mi pridajemo veliki značaj ovom pitanju veštačke inteligencije u svetu rada“, rekao je komesar za socijalna pitanja Nikolas Šmit u intervjuu za Euractiv.

On je napomenuo da je veštačka inteligencija (AI) „tu da ostane“, da „poricanje toga nije opcija“, kao i da je moguće stvoriti pravni okvir.

Njegov stav je da je neophodno napisati poseban Zakon o veštačkoj inteligenciji, jer se postojeći propisi veštačkom inteligencijom bave iz tržišne perspektive, posmatrajući AI rešenja kao proizvode.

Sledeći korak za Komisiju je razmatranje pojedinačnih aplikacija, kao i potencijalne rizike povezane sa (zlo)upotrebom veštačke inteligencije na poslu.

Uloga AI u zapošljavanju

Sledeća važna diskusija o veštačkoj inteligenciji biće Evropski forum za zapošljavanje i socijalna prava u novembru, koji je ove godine posvećen istraživanju rizika i mogućnosti veštačke inteligencije u zapošljavanju.

Istražuje se da li su određene grupe ili kategorije radnika ranjivije na alate koje pokreće veštačka inteligencija, u alokaciji resursa, obuci, evaluaciji i zapošljavanju.

Propisi od platformskim radnicima kao nacrt

EU Direktiva o platformskim radnicima ima čitavo poglavlje koje nalaže transparentnost u donošenju odluka, ljudski pregled i mogućnost da radnici osporavaju kriterijume koji se koriste.

„Ne možemo samo prihvatiti da su algoritmi gospodari ljudi. Moramo da unesemo ljudsku stranu. Zato govorimo i o pristupu usredsređenom na čoveka u oblasti veštačke inteligencije“, rekao je Šmit.

Ove odredbe o algoritamskom upravljanju ne bi smele da budu ograničene na platformske radnike, već bi trebalo da se primenjuju na sve druge oblasti zapošljavanja.

Drugim rečima, Direktiva o radnicima na platformi, koja je trenutno u završnoj fazi zakonodavnog procesa, mogla bi da postane nacrt za buduće akcije Komisije u ovoj oblasti.

Izvestilac Evropskog parlamenta Elizabeta Gualmini već je pokušala da proširi poglavlje o algoritamskom upravljanju na sve druge oblasti zapošljavanja.

Ipak, morala je da smanji svoje ambicije nakon odbijanja tokom pregovora, piše Euractiv.

„Tehnologija treba da pomogne i osnaži ljudska bića. Ali, bez jasnih pravila, rizikuje da postane opasnost i oruđe za eksploataciju. Već kasnimo sa rasporedom i iskreno se nadam da će rešavanje ovog pitanja postati glavni prioritet za novu Komisiju“, rekla je Gualmini za ovaj portal.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.