Vesti iz sveta

13.10.2014. 09:48

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kako se Hrvatska bori sa sivom ekonomijom?

Udeo sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu Hrvatske iznosi 28 odsto i u laganom je padu iz godine u godinu.
Ipak, to je još daleko iznad evropskog proseka od 18,5 odsto BDP.
Istraživanje o sivoj ekonomiji i njenoj povezanosti s elektronskim plaćanjima sprovela je globalna konsultantska firma A.T.Kerni ( A.T. Kearney) u saradnji sa profesorom Fridrihom Šnajederom, jednom od najvećih stručnjaka u području sive ekonomije, preneo je regionalni portal Seebiz. 
U studiji se navodi da u Hrvatskoj dve trećine sive skonomije otpada na rad na crno, dok se trećina odnosi na neprijavljivanje poslovne delatnosti u punom obimu (neizdavanje računa). 
Istraživanje je pokazalo i da se udeo sive ekonomije u hrvatskom BDP poslednjih godina smanjuje. 
Tako je 2008. on iznosio 29,6 odsto BDP, da bi zbog izbijanja svetske ekonomske krize, 2009, porastao na 30,1 odsto, ali od tada beleži postojani, blagi pad. U 2010. godini siva ekonomija pala je na 29,8 odsto BDP, godinu kasnije na 29,5 odsto, a 2012. na 29 odsto. 
Kako se navodi, rad na crno i niža stopa prijavljivanja zaposlenih, posebno u građevinarstvu, trgovini i turizmu, najviše doprinose veličini sive ekonomije u Hrvatskoj. 
Međutim, bez obzira na kontinuirani pad udela hrvatske sive ekonomije u BDP, ta stopa je još prilično visoka u odnosu na evropski prosek (18,5 odsto), dok je u nekim zemljama i znatno niža, kao na primer u Austriji (8 odsto), ili Švajcarskoj (samo 7 odsto).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Naravno da su privukli. Privukli i zadržali, kao što je i plan. Dolaze turisti još od oktobra, kad su ukrasi postavljeni da vide to čudo. Jedini grad u svetu koji je okićen za Novu godinu šest meseci godišnje. Mnogi turisti su u neverici i odlučili su da ostanu svo vreme u Beogradu da bi proverili da li je to zaista istina. Pažljiviji posmatrač može da primeti grupice turista kako tumaraju gradom, ošamućeni bleštavim svetlima, ne znajući ni sami da li bi trebalo da čekaju da se rasveta poskida da bi mogli da idu kući, ili gradski čelnici čekaju da oni odu kući kako bi mogli da narede da se rasveta poskida. Iz pouzdanih izvora saznajem da se neki već brinu kako će da stignu na letovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.