FOTO: Pexels

„Kazna Jutjubu od 170 miliona mizerna“

FOTO: Pexels

Kazna Guglovoj video platformi Jutjub od 170 miliona dolara zbog kršenja privatnosti dece je „mizerna" i pokazuje da SAD nisu spremne da regulišu internet, piše američki portal Vox.

Jutjub će morati da plati 136 miliona američkoj Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC) i 34 miliona državi Njujork zbog kršenja zakona iz 1998 koji štiti privatnost dece, ali pojedinci u FTC bili su protiv ovoga, navodi Vox.

Ovaj portal citira jednog člana FTC koji je glasao protiv odluke o kazni i koji je oštro kritikovao Guglovu poslovnu praksu, nazivajući je „mamljenjem" dece.

„Finansijske sankcije moraju biti značajne ili neće obeshrabriti nedolično ponašanje", napisao je komesar Rohit Čopra u izdvojenom mišljenju o odluci.

Jutjub je kažnjen jer je protivzakonito prikupljao lične podatke dece i koristio ih da deci plasira personalizovane reklame.

Čopra je takođe tražio oštriju kaznu kada su SAD oglobile Fejsbuk sa pet milijardi dolara, podseća Vox.

Ovaj portal podseća na procene da će poslovni prihodi kompanije Alphabet, vlasnika Gugla, ove godine možda dostići 161 milijardu američkih dolara, od čega će Jutjub doneti 20 milijardi, prema proceni stručnjaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Firma gradskog urbaniste konsultant Zavoda za sport

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara