Svet

15.07.2013. 12:34

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Kina će u 2013. godini biti najveći ulagač

Svet

15.07.2013. 12:34

Nivo stranih direktnih investicija u svetu u 2013. dostići će najviše 1,45 biliona dolara, očekivanja su Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj UNCTAD).

Nešto veći rast, do 1,6 biliona, prekogranične investicije će dostići naredne godine, dok se u 2015. prognoziraju ulaganja od 1,8 biliona dolara.

Anketa među investitorima pokazuje da se najviše nade polaže na ulagače iz Kine. Čak 60 odsto ispitanika veruje da će oni biti glavni izvor investicija. 

Slede kompanije iz Amerike, Nemačke, Velike Britanije, Japana, Francuske, Indije, Kanade, Koreje i Rusije. Ako se pitaju ulagači, najprivlačnije polje za ulaganje u Africi biće poljoprivreda, rudarstvo i ugostiteljstvo. U Aziji ih privlači proizvodnja hrane, duvana i pića, građevinarstvo i transport. Evropa i Severna Amerika privlače ulagače u elektroopremu i elektroniku, ali i razne usluge. Latinska Amerika i Karibi mame novac ulagača rudarstvom i ugostiteljstvom. 

Iako prespektivno za buduća ulaganja, rudarstvo je industrija koja je prošle godine osetila najveći pad investicija – za čak 51 milijardu dolara. Prozivodnja koksa i nuklearnog goriva je privukla za 46 milijardu dolara manje ulaganja, a metalci 33 milijarde dolara manje. 

Kada je reč o poreklu investicija, lane ih je najviše stiglo iz Amerike, 329 milijardi dolara, ali ih je najviše u tu zemlju i stiglo – 168 milijardi dolara. Japanci su bili drugi na listi investitora, jer su uložili 123 milijarde dolara. S druge strane, druga zmelja po privlačenju stranih investicija je bila Kina – 121 milijarda dolara. 

Ulagnje u „poreske rajeve“ i „ofšor“ zone ostaje problem bez pravog rešenja. Investicije u oblasti koje nude izuzetne poreske olakšice prošle godine su dostigle 80 milijardi dolara i rastu iz godine u godinu.

„Izbegavanje poreza i transparentnost u međunarodnim finansijskim transakcijama su pitanja od globalnog značaja i zahtevaju multilateralni pristup“, navodi se u analizi ovog tela Ujedinjenih nacija. 

Međunarodni napori su se do sada uglavnom fokusirali na problem „ofšor“ zona, ali su oblasti posebne namene daleko veći fenomen.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.