FOTO: Pixabay

Kina otkazala pregovore sa SAD, pale akcije na azijskim berzama

FOTO: Pixabay

Na azijskim berzama danas su cene deonica pale jer je Peking otkazao trgovinske pregovore sa SAD-om, dok su cene nafte porasle nakon što je OPEC odlučio da neće povećati proizvodnju "crnog zlata".

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,3 posto, nakon tri dana rasta.

No, obim trgovanja je mršav jer se zbog praznika na najvećim berzama – u Tokiju, Šangaju i Seoulu – ne radi.

Cene deonica u Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 1,2 posto. Azijski ulagači su suzdržani jer danas na snagu stupaju 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz u SAD, prenosi SEEbiz.

Peking će, kako je najavio, uzvratiti carinama na uvoz 60 milijardi dolara vredne američke proizvode. Uz to, otkazao je za ovu nedelju zakazane pregovore o trgovini te poručio da zamenik premijera Liu He neće doći na sastanak u Vašington.

Trgovinski rat počeo u julu

Trgovinski rat između dve najveće svetske privrede započeo je u julu kada je Vašington uveo carine na 34 milijardi dolara vrednu kinesku robu.

Tenzije su ojačale u avgustu kada je u drugoj rundi borbe Tramp uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vredne kineske robe.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta, a trgovinski rat između njih mogao bi se dodatno zaoštriti jer je predsednik SAD-a Donald Tramp najavio da bi mogao uvesti carine i na preostali uvoz Kine vredan 267 milijardi dolara.

- Problem je što bi trgovinski sukob mogao dodatno da eskalira jer su dve strane vrlo daleko po ključnim pitanjima. Tramp je i dalje prkosan i poručuje da je vreme da se čvrsto stane u vezi Kine, a njegova pretnja carinama na sav kineski uvoz i dalje stoji - kaže Shane Oliver, ekonomista u firmi AMP.

Američka valuta stabilna

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 94,22 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,25 bodova.

Pritom se cena dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,55 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se kurs evra takođe kreće na nivou od petka, oko 1,1750 dolara, prenosi SEEbiz.

A cene nafte su porasle jer su u nedelju na sastanku u Alžiru OPEC i njegovi partneri izvan toga kartela na čelu s Rusijom, odlučili da neće povećati proizvodnju, uprkos padu ponude iz Irana zbog predstojećih američkih sankcija protiv te zemlje i uprkos Trampovim pozivima da spuste cene nafte.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla za 90-ak centi, na 79,70 dolara, dok je na američkom tržištu poskupila 77 centi, na 71,55 dolara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.