Ilustracija FOTO: Pexels

Kina testirala prvi elektromagnetni top i zabrinula Pentagon

Ilustracija FOTO: Pexels
Kineska ratna mornarica testirala je prvi elektromagnetni top domaće proizvodnje, čime je izazvala zabrinutost Pentagona koji kasni s testiranjem svog topa.

Vest o prvom kinesksom elektromegnetnom topu početkom prošle godine prvi je preneo kineski vojni entuzijasta Dafeng Cao objavivši fotografiju kineskog ratnog borda Haiyangshan 936, na kojem je postavljen masivni i dosad neviđeni elektromagnetni top.

Brod s novim oružjem krišom je snimljen u januaru prošle godine u brodogradilištu Wuhan, a fotografija je objavljena na kineskoj društvenoj mreži Weibo. 

Ovih je dana Dafeng Cao objavio nove fotografije spomenutog broda kako plovi Tihim okeanom, a na kojima je vidljiv i novi top koji se upravo testiram, piše Tportal. 

Stručnjaci pojašnjavaju da je top razvijen uz pomoć pekinškog Instituta za tehnologiju i da je reč o oružju budućnosti koje je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali bi prema procenama moglo biti spremno za delovanje već do 2025. godine. 

Ono koristi elektromagnetnu silu kako bi izuzetno velikom brzinom spaljivalo projektile duž elektronski nabijenih čeličnih 'šina' koje stvaraju magnetno polje. 

Top može pogoditi metu udaljenu 200 kilometara brzinom od dva kilometra u sekundi, a svaki projektil košta između 50.000 i 75.000 dolara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara