FOTO: Pexels

Kina zabranjuje prodaju pojedinih iPhone modela

FOTO: Pexels
Jedan kineski sud naložio je zabranu prodaje pojedinih starijih modela Eplovih (Apple) iPhonea u Kini, zbog spora koji proizvođač čipova Qualcomm, inače kineski dobavljač, vodi protiv Epl-a povodom zaštite patenata.

Sud u kineskom gradu Fudžou je, prema saopštenju Qualcomma, utvrdio da je Epl (Apple) u dva slučaja prekršio zakon o zaštiti patenata koji su u vlasništvu Qualcomma, zbog čega je naložena hitna zabrana prodaje starijih modela iPhonea, od "6S" do "X", prenosi agencija Rojters. 

To je prouzrokovalo pad akcija Applea i stvorilo novu neizvesnost za tu kompaniju u trenutku kada se suočava sa problemom jenjavanja tražnje za novim modelima iPhonea. 

Iz Epl-a su saopštili da svi modeli iPhonea ostaju u prodaji u kontinentalnom delu Kine i da je sudu dostavljen zahtev za ponovno razmatranje ovog slučaja.

"Napori Qualcomma da zabrani naše proizvode su još jedan očajnički korak kompanije čije su nezakonite radnje pod istragom regulatora širom sveta", saopšteno je iz Applea. 

Predmet se odnosi na tužbu podnetu 2017. godine, a prema tvrdnjama kineskog suda prekršena su prava na dva Qualcomma patenta, od kojih je jedan uređivanje fotografija, a drugi tačskrin.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara