FOTO: Friends of Europe (CC BY 2.0)

Kineski premijer nudi „maslinovu granu“ Trampu i SAD?

FOTO: Friends of Europe (CC BY 2.0)

 

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je na Svetskom ekonomskom forumu u kineskom gradu Dalian da je njegova zemlja spremna da povuče poteze koji bi smanjili tenziju u sadašnjem trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kećijang je obećao generalno smanjenje tarifa i ograničenja na strane investicije, bolju zaštitu intelektualnih prava, a nagovestio je i da bi strane kompanije mogle da dobiju pristup kineskim subvencijama za istraživanje i razvoj.

SAD i Kina se nalaze u trgovinskom ratu od 2018. godine, kada je administracija predsednika Donalda Trampa uvela tarife od 25 odsto na kinesku uvoznu robu vrednu 205 milijardi dolara, na šta je Kina odgovorila tarifama na američku robu vrednu 110 milijardi dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastanak Trampa i Sija može uštedeti svetskoj ekonomiji 1,2 biliona dolara

Kina povećava takse Americi, ali smanjuje drugima

Jedan od najvećih problema u odnosima dve zemlje su upravo autorska prava, odnosno praksa Kine da primorava strane kompanije da dele tehnologiju i znanje. Ovo je zvaničan razlog zašto je Tramp nametnuo sankcije na kinesku robu.

„Kina radi da unapredi svoje zakone da bolje zaštiti prava intelektualne svojine i poboljša sprovođenje zakona u ovoj oblasti", rekao je Kećijang. 

Kineski premijer, međutim, nije naveo konkretno kada bi različite mere mogle biti sprovedene.
Prema procenama Blumberga, svetska privreda može pretrpeti štetu od 1,2 biliona dolara ako eskalira trgovinski rat između SAD i Kine.

SAD su između ostalog stavile na crnu listu kineskog tehnološkog giganta Huavej (Huawei), što će smanjiti prihod ove kompanije za 30 milijardi dolara u naredne dve godine, prema rečima njenog direktora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara