Vesti iz sveta

16.12.2021. 12:09

Financial Times

Autor: Nova Ekonomija

Kineski zajmodavci tuže Evergrand za dugove vredne 13 milijardi dolara

Kineski kreditori su tužili kompaniju Evergrand za više od 13 milijardi dolara zbog zaostalih plaćanja. Oni traže prednost u odnosu na strane vlasnike obveznica kako bi nadoknadili gubitke nakon neispunjenja obaveza ovog graditelja nekretn...

Foto: Pixabay

Kineski kreditori su tužili kompaniju Evergrand za više od 13 milijardi u zaostalim plaćanjima. Oni su od zvaničnog Pekinga tražili da dobiju prednost u odnosu na strane vlasnike obveznica, kako bi nadoknadili gubitke nastale zbog neispunjenih obaveza do nedavno najvećeg investitora u tržište nekretnina, prenosi Fajnenšl tajms.

Kineski sud kome su dodeljene građanske tužbe protiv Evergranda prihvatio je 367 slučajeva sa potraživanjima u ukupnom iznosu od 13,2 milijarde dolara, prema zvaničnim podacima koje je pregledao Fajnenšel tajms.

Tužbe su podnete između 24. avgusta i 9. decembra, kada je agencija za ocenjivanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings stavila ovu kompaniju u kategoriju „ograničenih obaveza“.

Evergrand zvanično nije platio dugovanja

Analitičari ocenjuju da je tajming tužbi pokazao da su domaći kreditori izgubili poverenje u sposobnost Evergranda, najvećeg graditelja stambenih naselja na svetu, da servisira svoje dugove mnogo pre proglašenja neizmirenih obaveza.

„Poverioci se utrkuju da izvedu Evergrand na sud kako bi mogli da budu u boljoj poziciji da bi dobili svoj novac nazad u slučaju restrukturiranja duga“, rekao je analitičar singapurske kompanije Lumis Sail Bo Đuan.

Priliv potraživanja počeo je kada je centralna banka u avgustu kritikovala rukovodstvo Evergranda zbog nagomilanih dugova, što je izazvalo kolaps prodaje ove kompanije i dodatno ograničilo njen pristup novcu. Ubrzo nakon toga, Evergrand je upozorio da je u riziku od neizvšenja novčanih obaveza.

Rasplet Evergranda uzdrmao je globalna tržišta i izazvao zabrinutost zbog prelivanja u sektoru nekretnina, ključnog motora rasta druge po veličini svetske ekonomije.

U avgustu 2020. godine, Peking je izdao stroga pravila za ograničenja zaduženja, što je dovelo do smanjenja likvidnosti u sektoru nekretnina u zemlji.

Zvaničnici su upozorili državne banke da ne treba da pomažu investitorima koji imaju preveliku zaduženost, kao što je Evergrand, ali su ih uputili da izdaju kredite manje zaduženim imovinskim grupama u nastojanju da smanje pritisak na sektor nekretnina. 

Kinesko rešenje za tržište nekretnina „može izazvati haos“

Procenjuje se da sektor nekretnina čini oko jedne trećine ukupne ekonomske proizvodnje u Kini

Jedan od direktora Evergranda, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za Fajnenšl tajms da ne postoji način da otplate toliko zajmodavaca svojim ograničenim sredstvima, kao i da će prepustiti sudu odluku o tome ko će i koliko biti isplaćen.

Evergrand je takođe izdao ofšor obveznice u ukupnom iznosu od 19 milijardi dolara tako da će se međunarodni kreditori takmičiti sa domaćim da bi obezbedili otplatu od grupe u nedostatku novca.

Državne banke su Evergrandu dale najviše kredita, a preko 40 banaka, u koje spadaju i najveće kineske banke, kao i mali regionalni zajmodavci, traže vraćanje zajma u iznosu od 3,4 milijarde dolara, prema sudskim zapisima.

Vladin savetnik za politiku rekao je da je izloženost banaka gora nego što je naznačeno, jer mnoge nisu htele javno da objave potencijalne gubitke koje im je naneo Evergrand poduzimanjem sudskih postupaka i dodao da će pad Evergranda će imati veći uticaj od očekivanog na kineski finansijski sistem.

Građevinske grupe u državnom vlasništvu traže Evergrand za 2,3 milijarde dolara, što komplikuje nastojanje vlade da osigura završetak postojećih projekata od kojih je većina finansirana avansnim uplatama kupaca.

„Ne možemo da nastavimo sa izgradnjom kada naši radnici nisu plaćeni mesecima“, rekao je izvršni direktor u Hefei Construction and Engineering Group, koja tuži Evergrand za 35 miliona dolara zbog zakasnelih isplata.

Nebankarski zajmodavci poput povereničkih kompanija i proizvođača koji su pozajmljivali novac Evergrandu po visokim kamatama, takođe se bore da povrate svoje kredite.

Prema sudskim zapisima, 19 slučajeva su „sporovi o kreditiranju iz senke“, koji uključuju netradicionalne zajmodacvce, kao što su hoteli, trgovce metalom i farmaceutske kompanije.

Neimenovani izvor koji je upoznat sa ovom vrstom pozajmiva rekao je da su Evergrand i njegove podružnice u aprilu počeli da se okreću privatnim zajmovima, lokalnim preduzećima koje su imale likvidna sredstva na raspolaganju, a od kojih su neki sa godišnjim kamatnim stopama od čak 73 odsto, pošto je kompaniji ponestalo drugih opcija.

Kako se tužbe povećavaju, kreditori se suočavaju sa neizvesnim izgledima za oporavak. Državna vlast je uspostavila pravila za korporativno restrukturiranje, ali politički faktori, kao što su intervencije lokalnih vlasti, utiču na proces.

„Glavni prioritet za lokalne vlasti je da se postaraju da svi Evergrand projekti u njihovom gradu budu završeni i da lokalni kreditori budu isplaćeni“, rekao je ovaj izvor.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.