Svet

23.03.2020. 07:58

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Koje mere je Hrvatska uvela za zaštitu ekonomije od koronavirusa?

Od danas u Hrvatskoj na snagu stupaju mere namanjene zaštiti pandemijom koronavirusa ugroženim poslodavcima, vrednosti skoro 30 milijardi kuna (nešto manje od četiri milijarde evra), prenosi portal Poslovni.hr.Set od 63 mera je pr...

Foto: Pixabay

Svet

23.03.2020. 07:58

Od danas u Hrvatskoj na snagu stupaju mere namanjene zaštiti pandemijom koronavirusa ugroženim poslodavcima, vrednosti skoro 30 milijardi kuna (nešto manje od četiri milijarde evra), prenosi portal Poslovni.hr.

Set od 63 mera je prvenstveno usmeren na privredne grane i sektore koji su najteže pogođeni zdravstvenom krizom, poput ugostitelja koji su morali da obusstave poslovanje.

Prema medijskim navodima, veiki broj ugostitelja i trgovaca u Hrvatskoj je počeo da otpušta radnike.

Najvažnije mere tiču se odlaganja plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobit, kao i doprinosa na plate, u trajanju od tri meseca. 

Predviđena je i mogućnost da se uz produženja na dodatna tri, a nakon toga omogućuje se reprogram otplate na 24 meeseca.

Hrvatska je takođe, slično Srbiji, usvojila tromesečni moratorijum na otplatu komercijalnih kredita, ali je najavila i beskamatne zajmove opštinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranju (HZZO) i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) do visine poreza na dohodak.

Tamočnjim preduzećima su takođe obezbeđene subvencije za očuvanje radnih mesta do iznosa od 3.250 kuna mesečno (oko 525 evra) po radniku koji radi u punom radnom vremenu i do duplo manjeg iznosa mesečno po radniku koji radi manje od 40 sati nedeljno.

Do iznosa od 40% plate se subvencioniše i  skraćivanje radnog vremena, najviše do iznosa minimalne plate, a financiraće se i ukupan trošak obrazovanja radnika.

Takođe se poslodavcima u sektoru roizvodnje tekstila, odeće, obuće, kože i drva se isplaćuje subvencija u iznosu od 50% minimalne plaće uvećane za doprinose na osnovicu u iznosu od 2.366,41 kuna (skoro 310 evra) za 2020. godinu.

Preostali set mera dostupan je OVDE.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.