Svet

12.08.2016. 10:03

Mirror

Autor: Nova Ekonomija

Koliko su plastične flašice zaista prljave?

Svet

12.08.2016. 10:03

Ako iznova koristite jednu te istu flašu koju dopunjujete ‘česmovačom’ i hladite u frižideru, posle ovog teksta ćete je sigurno baciti.

Sajt koji se bavi ocenjivanjem fitnes opreme Tredmil Reviews analizirao je koliko se bakterija zadržava na flašicama za vodu, a dobijeni rezultati pokazali su da plastika nije najbolja ambalaža. 

Mnogi od nas kupuju flaširanu vodu, a nakon toga koriste flašu narednih nekoliko dana. Iako dođe kao ušteda novca i čuvanje prirodne okoline, ova navika je, prema timu iz Tredmil recenzija, loša po zdravlje. 

Naime, tim je obrise sa 12 boca vode za višekratnu upotrebu, koje su koristili atletičari, poslao na laboratorijsku analizu. Nalazi su pokazali da su flaše sadržale ogroman broj bakterija, više od 300.000 formiranih jedinica po kvadratnom centimetru. 

„Ako bismo uporedili nivo štetnosti pijenja vode iz korišćenih flaša, onda bismo jezikom laika rekli da je ono sto puta gore nego da ste liznuli igračkicu svog psa”, navode iz tima. 

Rezultati su varirali u zavisnosti od tipa flaše. Naime, flaše sa kliznim čepom su sadržale najveći broj bakterija. Za njima su flaše koje se zatvaraju na pritisak i obične flaše na zavrtanje čepa. 

Flaše na slamčicu pokazale su se kao „najčistije”, ali istraživači kažu da i one imaju samo dve jedinice po kvadratnom centimetru manje od prosečne kućne WC šolje. 

Tredmil preporučuje flaše ili boce od nerđajućeg čelika, koje treba prati što je moguće češće.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.