Vesti iz sveta

08.10.2020. 12:31

The Guardian

Autor: Nova Ekonomija

Komercijalizuje se izdvajanje ugljenika, kao jedino rešenje za spas planete

Dok brige oko klimatskih promena rastu, kompanije i vlade počele su više da finansiraju "izdvajanje ugljenika", tehnologiju za skladištenje izduvnih i drugih gasova staklene bašte, piše Gardijan (The Guardian). Tehnolo...

Foto: Pixabay

Dok brige oko klimatskih promena rastu, kompanije i vlade počele su više da finansiraju „izdvajanje ugljenika“, tehnologiju za skladištenje izduvnih i drugih gasova staklene bašte, piše Gardijan (The Guardian).

Tehnologija izdvajanja ugljenika i dalje je nova, i trenutno postoji samo 20 projekata za njegovu komercijalizaciju, ali u sektor pristižu investicije od više milijardi dolara.

Konzorcijum kompanija, koji uključuje Amazon i Majkrosoft, nedavno je investirao u CarbonCure Technologies, kanadsku firmu koja želi da znatno umanji emisije ugljen-dioksida tokom proizvodnje betona.

Proizvodnja cementa, glavnog sastojka betona, oslobađa toliko ugljen-dioksida da bi, ukoliko bi cela industrija bila jedna država, jedino Kina i SAD bili veći zagađivači na godišnjem nivou.

U saradnji sa skoro 300 proizvođača betona, CarbonCure ubrizgava ugljen-dioksid u smešu, nakon čega se gas hemijskim procesom pretvara u krečnjak, koji zapravo ojačava beton.

Amazon će ovakav beton koristiti tokom izgradnje svojih svih svojih zgrada, uključujući novo sedište u Virdžiniji.

Trenutno se za proces koristi standardni ugljen-dioksid, ali se kanadska firma nada da će uskoro koristiti gas koji je izdvojen tokom same proizvodnje cementa, što bi smanjilo globalne emisije ove industrije za 500 miliona tona do kraja decenije.

Norveška pokreće jedan takav projekat pod nazivom Longship, dok inicijativa direktnog izdvajanja ugljenika iz vazduha u jugozapadu SAD cilja da zarobi milion tona CO2 godišnje.

Vlada SAD nedavno je sa 72 miliona dolara finansirala više od 20 inicijativa ovog tipa.

Ipak, izdvajanje ugljenika smatra se kao kontroverzna ideja, budući da se može videti kao skupo odvraćanje pažnje od pravog cilja, što je u ovom slučaju potpuno sprečavanje emisije takvih gasova.

Kritičari navode kao primer postrojenje za izdvajanje Petra Nova, projekta vredan milijardu dolara u Teksasu, koje je ugašeno ove godine, nakon što je pad vrednosti nafte učinio projekat neisplativim, iako je navedeno da je pre gašenja postrojenje izdvajalo čad 92 odsto proizvedenog ugljen-dioksida.

Međutim, Međunarodna energetska agencija je prošlog meseca navela metod kao nezamenljiv deo trenutne strategije, ocenjujući da bi bilo „skoro nemoguće“ da svet ispoštuje dogovorene ciljeve za smanjenje zagađenja bez izdvajanja i skladištenja izduvnih gasova iz fabrika, elektrana i drugih izvora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.