Svet

08.10.2020. 16:04

The Verge

Autor: Nova Ekonomija

Kongres SAD: Tehnološki giganati pogoršavaju konkurenciju, smanjuju inovacije

Američki odbor za pravosuđe objavio je izveštaj koji sadrži zaključke o tome da li Amazon, Fejsbuk, Epl i Gugl krše antitrustovski zakon, piše The Verge.Izveštaj od 449 stranica sadrži preporuke Kongresu za postup...

Wikimedia

Svet

08.10.2020. 16:04

Američki odbor za pravosuđe objavio je izveštaj koji sadrži zaključke o tome da li Amazon, Fejsbuk, Epl i Gugl krše antitrustovski zakon, piše The Verge. U izveštaju se navodi i da su američki zakonodavci otkrili „zabrinjavajući obrazac poslovne prakse koji pogoršava konkurenciju i smanjuje inovacije“.

Izveštaj od 449 stranica sadrži preporuke Kongresu za postupanje s ovim kompanijama.

Pomenuti izveštaj kritikuje četiri tehnološka giganta zbog različitih poslovnih praksi, kao što su kupovina konkurenata, kontrola manjih kompanija pomoću njihovih platformi, između ostalog. 

„Najbolja ideja mora biti nagrađena, a mi ćemo u narednom periodu preduzeti korake da odgovorne kaznimo na odgovarajući način“, rekao je član odbora Val Demings.

Izveštaj takođe daje niz konkretnih preporuka koje bi drastično promenile način rada tehnološke industrije. 

Američki Kongres pozvan je da razmotri usvajanje komercijalnih pravila o nediskriminaciji koja bi primorala velike kompanije da ponude jednake uslove kompanijama koje prodaju proizvode i usluge na svojim platformama. 

Takođe, u izveštaju se navodi da „velike kompanije ne samo da poseduju ogromnu moć, već je i zloupotrebljavaju naplaćujući prekomerne naknade drugima i namećući nepravedne uslove ugovora drugim manjim kompanijama“.

Preporučuje se da Kongres „definiše novi standard za kršenje antitrusta, tako da bi trebalo pisati zakone kako bi se zaštitili ne samo potrošači već i radnici, preduzetnici, nezavisne kompanije, otvoreno tržište i demokratski ideali“.

Ali u Kongresu postoje suprotna mišljenja o ovom izveštaju, a Njujork tajms izveštava da su se republikanci sukobljavali sa demokratskom većinom zbog predloženih rešenja za monopolističko ponašanje. 

Iako na obe strane postoji volja da se smanji snaga najvećih tehnoloških kompanija, odbor nije uspeo da se dogovori o tome kako to ostvariti.

Većina preporuka sadržanih u ovom izveštaju može imati velike implikacije na najveće tehnološke kompanije. Prema tome, svako spajanje kompanija od strane dominantnog preduzeća smatralo bi se antikonkurentnim ponašanjem, osim ako stranke koje se spajaju dokažu da je spajanje neophodno i u javnom interesu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.