Vesti iz sveta

04.06.2020. 18:10

Europol

Autor: Nova Ekonomija

Korona pogodila i tržište narkotika u EU

Pandemija koronavirusa je poremetila tržište narkotika u Evropi, izazvala poskupljenja i nestašice, ali su se kriminalne grupe prilagodile novonastaloj situaciji, navodi se u izveštaju koji su objavili EU agencija za droge (EMCD...

Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa je poremetila tržište narkotika u Evropi, izazvala poskupljenja i nestašice, ali su se kriminalne grupe prilagodile novonastaloj situaciji, navodi se u izveštaju koji su objavili EU agencija za droge (EMCDDA) i Europol.

Kriza se najviše odrazila na nivou distribucije, ali kriminalne grupe nisu obustavljale svoje aktivnosti, uključujući i međusobne obračune.

Usled mera zabrane kretanja, veliki broj dilera i korisnika su transakcije počeli da transakcije obavljaju putem „darkneta“, društvenih mreža i enkriptovanih aplikacija, uz bezgotovinsko plaćanje i manje ličnih interakcija.

„Iako se logistika možda promenila, kretanje velike količine narkotika između država članica EU nije prestalo, uprkos graničnoj kontroli, zbog kontinuiranog komercijalnog prevoza robe širom Evrope“, navodi se u analizi.

COVID-19 je pogoršao već postojeće poremećaje u lancu snabdevanja kanabisovom smolom iz Maroka ka EU što je, zajedno sa gomilanjem zaliha običnog kanabisa kod potrošača, dovelo do njegovih nestašica i sledstvenog rasta cena.

Primećene su i lokalne nestašice heroina, što bi moglo da dovede do prelaska na alternativne supstance, poput sintetičkih opioidi.

Iako je potražnja za kanabisom i heroinom i dalje stabilna, potražnja za sintetičkim drogama koje se koriste rekreativno je „značajno smanjena“, zbog zatvaranja klubova, noćnog života i muzičkih događaja. Uprkos tome, proizvodnja sintetičkih droga se nastavila.

Pomorska trgovina kokainom putem kontejnera nastavila se na nivoima koji su uporedivi ili čak možda veći od onih koji su zabeleženi u 2019. godini.

Krijumčarske rute od Zapadnog Balkana ka EU se i dalje se koriste, a očekuje se da će proizvodnja biljnog kanabisa u regionu porasti zbog prebacivanja policajaca na druge zadatke, poput kažnjavanja nepoštovanja kretanja i poštovanju ograničenja.

Sa druge strane, Bugarska, jedna od glavnih ulaznih tačaka za heroin u EU, izvestila je da je broj zaplena i veličina pojedinačnih pošiljki smanjen tokom izveštajnog perioda.

„Dugoročne projekcije negativnih ekonomskih posledica (pandemije) verovatno će imati još veći efekat na zavisnike, što potencijalno može izazvati viši nivo kriminala povezanog sa drogom. Međutim, različite zajednice, gradovi i zemlje verovatno će videti različite manifestacije tog problema“, zaključuje se u izveštaju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.