Korona ukopala globalni turizam

Nova ekonomija

Zbog pandemije koronavirusa broj turističkih putovanja u svetu smanjiće se za najmanje 20 do 30 odsto, u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Svetska turistička organizacija procenjuje da i ovakve prognoze treba uzimati sa oprezom imajući u vidu još uvek prilično neizvesnu prirodu trenutne krize. Prošle godine svetski turizam beležio je rekorde, svetom je putovalo1,5 milijardi turista. 

Smanjenje međunarodnih turističkih dolazaka od 20 do 30 odsto značilo bi pad prihoda od turizma za 300 do 450 milijardi dolara, što je skoro trećina prihoda ostvarenih u prošloj godini.

"Tako bi koronavirus mogao uticati na promet u svetskom turizmu u narednih nekoliko godina, jače nego što je to bio uticaj ekonomske krize 2009. godine kada je zabeležen pad od 4 odsto međunarodnih turističkih dolazaka ili na epidemiju SARS-a kada je pad bio tek 0,4 odsto, navode u Svetskoj turističkoj organizaciji. 

Stručnjaci podsećaju i da je upravo turizam jedan od najpogođenijih sektora zbog koronavirusa. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Analiticar

    Turizam je i doprineo da se u roku od 30 dana iz Kine virus rasiri na citav kontinent.Kako je broj aerodroma i broj letova uticao na brzinu i masovnost sirenja zaraze,vidi se u Italiji i Spaniji koje su meka za turiste.