Koronavirus pokrenuo inovacije u Izraelu

Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa pokrenula je u Izraelu brojne inovacije u medicini i tehnologiji. Počelo je da se govori i o prvoj vakcini. 

Izraelsko Ministarstvo za nauku i tehnologiju saopštilo je da uskoro očekuje prvu vakcinu protiv novog koronavirusa, piše list Jerusalem Post. Ministar za nauku i tehnologiju Ofir Akunis izjavio je da će, ako sve bude po planu, vakcina biti spremna u periodu od nekoliko nedelja i dostpna za 90 dana. “Čestitam Istraživačkom institutu u Galileji (MIGAL) na uzbudljivom dostignuću. Siguran sam da će biti i daljeg brzog napretka koji će nam pružiti odgovor na pretnju od COVID-19”, rekao je Akunis. 

Naučnici iz MIGAL-a za pravljenje vakcine koriste već postojeću tehnologiju, koju su razvili tokom protekle četiri godine za vakcinu protiv virusa koji izaziva bronhitis kod živine. “Naš osnovni koncept bio je da razvijemo tehnologiju, a ne posebnu vakcinu za ovaj ili onaj virus. Odlučili smo da izaberemo koronavirus kao model za naš sistem samo kao dokaz koncepta naše tehnologije”, rekao je vođa MIGAL-ove grupe za biotehnologiju dr Hen Kac. 

On je rekao da su nakon analize genetskog koda novog koronavirusa uočili da je koronavirus koji napada živinu genetski vrlo sličan novom koji napada ljude i da koristi iste mehanizme infekcije. Kac kaže da to povećava verovatnoću da se za vrlo kratko vreme napravi i vakcina za ljude. “Sve što treba da uradimo je da prilagodimo sistem novoj sekvenci. Trenutno smo u procesu i nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati vakcinu u rukama. Da, za nekoliko nedelja, ako sve bude u redu, imaćemo vakcinu protiv koronavirusa”, kaže Kac. 

Stručnjak za ciljanu medicinu sa Izraelskog instituta za tehnologiju u Haifi Tenhijon Avi Šreder smatra da su u nauci ključne inovacije. “Ne možemo reći da je današnji problem u nauci nedostatak novca, problem je kako upravljamo naučnim inovacijama. Sada kada postoji velika potreba treba da ujedinimo snage i izgradimo institute koji će se fokusirati samo na COVID-19”, rekao je Šreder za magazin Forbes. Kako piše list Izrael Hajom, na inovacijama u borbi protiv koronavirusa osim Tehnijona i MIGAL-a već rade i druge zdravstvene i istraživačke ustanove, kao što je i Univerzitet Ben Gurion.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam kaže za Novu Ekonomiju da je Izrael posebno ponosan na svoj “zdravstveni tehnološki ekosistem”, koji u novonastaloj situaciji ima poseban značaj, i dodaje se na tehnologiju oslanja i ekonomija, što joj daje otpornost na krize.

“Izrael je jedna od zemalja koja je među prvima uvela oštre mere. Granice su zatvorene početkom marta za strance, uglavnom turiste. Pad privredne aktivnosti je nešto sa čim ćemo se svi suočiti i biti prinuđeni da rešavamo u narednom periodu. Izraelska ekonomija je tehnološki vođena i do sada se pokazalo, otporna na ekonomske krize. Ovo nam daje nadu da će oporavak biti brži. Izraelski zdravstveni tehnološki ekosistem je nešto čime se ponosimo i što u ovoj situaciji ima poseban značaj i od velike je pomoći. Zdravstveni tehnološki ekosistem čine zdravstvene ustanove, startapi i tehnološki kompanije, multinacionalne kompanije, investitori, vlada i univerziteti, brojeći 643 startapa i više od 5000 članova. Veliki broj njih trenutno radi na razvoju različitih aplikacija i proizvoda koji pomažu u borbi protiv korona virusa. Neke od tih inovacija odnose se na ubrzavanje dijagnostike kroz primenu posebnih dijagnostičkih setova, procenu rizika od obolevanja, neinvazivne skenere kože, programe telemedicine gde se omogućava onlajn kontakt između pacijenta u kućnoj izolaciji i doktora u bolnici. Nekoliko instituta poput Izraelskog instituta za biološka istraživanja i Migal Galilee Instituta za istraživanje, rade na razvoju vakcine. Postoje startapi koji su razvili specijalne materijale osetljive na korona virus koji štite zdravstvene radnike alarmirajući u slučaju kontakta virusa s maskom”, rekla je Fišer Kam.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.