Koronavirus umanjuje Eplove prihode

Foto: Pixabay

Kompanija Epl (Apple) upozorila je svoje investitore da će epidemija koronavirusa umanjiti prihode u kvartalu koji se okončava u martu, prevashodno zbog umanjenja proizvodnje pametnih telefona i manje potrošnje u Kini.

U saopštenju se navodi da se veći broj proizvođača komponenti za iPhone modele nalazi van virusom najgore pogođenoj Hubei provinciji u Kini, ali da će proizvodnja svakako biti manja nego što su prethodne projekcije ukazivale.

Tehnološki gigant je prethodno ocenio da će prihodi porasti sa 58 milijardi na preko 63 milijardi u drugom fiskalnom kvartalu.

Drugi razlog za negativnije projekcije jeste manja potražnja za Eplovim proizvodima, u kojoj kompanija ostvaruje 15% svojih globalnih prihoda.

Sve Eplove prodavnice u Kini su ili zatvorene ili rade sa skraćenim radnim vremenom, zbog čega beleže drastičan pad mušterija, premda je potražnja na drugim tržištima ostala u ravni prethodnih projekcija, dodaje se u saopštenju.

Epl je najavio da će više nego udvostručiti donacije za podršku organizacijama koje leče bolesne ili koji rade na suzbijanju širenja COVID-19 koronavirusa.

Iako veliki broj tehnoloških firmi svoju elektroniku proizvodi u Kini, Epl je jedna od retkih koja i veliki deo svoje zarade ostvaruje na tom azijskom tržištu.

Prema poslednjim podacima, od epidemije koronavirusa koja je počela u Kini umrlo je 1.868 ljudi, dok je obolelo preko 73.300.

EPL KAŽNJEN SA 25 MILIONA EVRA ZBOG NAMERNOG USPORAVANJA TELEFONA

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara