Lagard: Niko ne izlazi kao pobednik iz trgovinskog rata

Niko ne izlazi kao pobednik iz trgovinskog rata, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Upozorava i da će ekonomski efekat američkih uvoznih carina biti ozbiljan, ako druge države odgovore sopstvenim trgovinskim ograničenjima, prenosi agencija Rojters.

"Makroekonomski uticaj će biti ozbiljan, i to ne samo ako SAD preduzmu akcije, već naročito ako se druge države odluče na odmazdu, posebno one koje bi bile najviše pogodjene takvim merama SAD, kao što su Kanada, Evropa i pre svega Nemačka", izjavila je Lagard za francuski radio RTL.

"U takozvanom trgovinskom ratu, vođenom recipročnim povećanjem uvoznih tarifa, niko ne pobeđuje, i obično su gubitnici na obe strane", navela je Lagard, i izrazila nadu da američki predsednik Donald Tramp neće realizovati pretnju o uvođenju carina.

Direktorka MMF-a je, takođe, upozorila da je svaka trgovinska pretnja rizična po rast svetske ekonomije, i da bi carine dovele do nižeg globalnog rasta i usporavanja trgovine.

Tramp je u utorak ponovio da će uvesti visoke carine na uvoz čelika i aluminijuma, upozoravajući EU da će joj zadati udarac s "velikim porezom" zbog ne tako dobrog tretmana SAD kada je reč o trgovini.

NJegovi komentar izazvali su reakcije širom sveta, dok su pojedina američka preduzeća i zakonodavci upozorili na rizik od izbijanja trgovinskog rata koji bi naštetio američkoj ekonomiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara